VAŠINGTON U PANICI: Programe za sajber špijuniranje CIA ima 16 zemalja!
Foto: Reuters

Najviše ih je na Bliskom istoku

VAŠINGTON U PANICI: Programe za sajber špijuniranje CIA ima 16 zemalja!

Planeta -

Programi CIA za sajber špijunažu, o kojima je Vikiliks objavio podatke u martu, povezani su sa 40 špijunskih operacija u 16 zemalja, što je prva javna procena globalnih hakerskih operacija američke obaveštajne agencije, saopštila je danas kompanija za kompjutersku bezbednost "Simantek".

Programi koji se pominju u podacima koje je Vikiliks nedavno objavio povezani su sa elektronskim infiltriranjem međunarodnih, finansijskih, energetskih i aerokosmičkih organizacija širom sveta, saopštila je ta kompanija sa sedištem u Kalifoniji, prenosi AP.

Kao i mnoge bezbednosne firme, "Simantek" do podataka dolazi posredstvom svojih klijenata, ali nije pružila više detalja kako se ne bi spekulisalo o identitetu osoba ili organizacija koje su u to umešane.

"Kad je reč o regionima, Bliski istok je najzastupljeniji među ciljanim zemljama", rekao je istraživač Dik O'Brajen.

Kada je Vikiliks počeo da objavljuje podatke o programima za sajber špijunažu početkom marta, objasnio je kako su ti programi uzeti iz Centra za sajber obaveštavanje CIA-e. Američka vlada je posle toga to skoro javno priznala.

Nedelju dana kasnije, predsednik Donald Tramp je na televiziji rekao: "Samo želim da ljudi znaju da je CIA hakovana i da je mnogo toga odneto", podseća američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track