VELIČINE KOMBIJA: Naučnici otkrili najveći sunđer na svetu!
Foto: Youtube/Printscreen

Plavičasto bele boje

VELIČINE KOMBIJA: Naučnici otkrili najveći sunđer na svetu!

Planeta -

Najveći morski sunđer na svetu, veličine manjeg kombija, nađen je u dubokim vodama kod Havaja, ali naučnici još nisu utvrdili kojoj vrsti pripada.

Tim naučnika otkrio je sunđer na dubini od oko 2.100 metara u zaštićenom području kod obala Severozapadnih havajskih ostrva, koje je najvećim delom neistraženo.

Retku životinju, plavičasto-bele boje, nalik mozgu, ugledali su naučnici prošlog leta kada su je snimile kamere zakačene na njihovo podvodno vozilo. Naučnici iz Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) i Univerziteta Havaja proučavali su sunđer oko godinu dana pre nego što su objavili svoje zaključke.

"Najveći deo naše planete leži u dubokim vodama i velika većina toga nikada nije bila istražena. Otkriće tako ogromnog i verovatno starog sunđera ističe koliko mnogo može da se nauči istraživanjem dubokih i prastarih okruženja", izjavio je istraživač Danije Vagner iz NOAA.

U studiji objavljenoj ove sedmice u naučnom magazinu "Marine biodiversity" navodi se da je sunđer nađen u vodama Severozapadnog nacionalnog parka na Havajima, najvećem zaštićenom području u SAD i jednom od najvećih na svetu. Biolog Kristofer Keli iz Podvodne istraživačke laboratorije na Havajima, koji je pomogao Vagneru u vođenju ekspedicije, izjavio je da su uzeli uzorke sunđera iste vrste koji su našli dan pre ogromne životinje i poslali ih najboljim svetskim stručnjacima, ali da niko nije mogao da utvrdi kom rodu pripada nađena životinja.

"Imamo ovu životinju na koju verovatno nikada nismo ranije naišli i ogromna je, i to unosi malo intrige u duboke vode i šta tamo dole još postoji", rekao je Keli.

Sunđer je širok oko 2,1 metra i dugačak oko 3,5 metra. Iako taj sunđer nije mnogo veći od drugih nađenih sunđera, istražitelji kažu da njegovo otkriće pokazuje važnost istraživanja dubina okeana u cilju nalaženja nepoznatih i misterioznih oblika života. Pregledajući naučnu literaturu, utvrdili su da je to najveći sunđer koji je do danas dokumentovan.

Naučnici procenjuju da su neki od najvećih sunđera nađeni u plićim vodama stariji od 2.300 godina, zbog čega se postavlja pitanje koliko bi mogli da budu stari organizmi na velikim dubinama koji nikada ranije nisu viđeni.

via GIPHY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track