VELIKA POTERA U SREDOZEMLJU: Evo kako su ruski ratni razarači raskrinkali holandsku podmornicu
Foto: AP

Oterali je

VELIKA POTERA U SREDOZEMLJU: Evo kako su ruski ratni razarači raskrinkali holandsku podmornicu

Planeta -

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je da su dva razarača iz njihove flote oterala holandsku podmornicu kako bi sprečili da špijunira ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov, koji je nedavno doplovio u Sredozemno more.

U vreme incidenta podmornica se nalazila oko 20 kilometara od nosača aviona, koji se nalazi na čelu moćne ruske flote.

Zvaničnici NATO-a nisu želeli da komentarišu incident već su samo rekli da posmatraju rusku flotu "nedeljama", što i nije čudno s obzirom da su ruski brodovi na putu prema Siriji prošli uz granice teritorijalnog mora nekoliko evropskih država, od Norveške preko Velike Britanije pa do Španije.

Iako nije do kraja jasno gde se tačno incident dogodio, smatra se da se Admiral Kuznjecov nalazi na 100 kilometara od sirijske luke Latakije.

Što se tiče samih detalja, dostupno je samo ono što je objavio portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov prema kojem su dva protivpodmornička broda, Severomorsk i Viceadmiral Kulakov, "lakoćom identifikovali podmornicu na 20 kilometara od nosača aviona uz pomoć hidroakustičnih sistema i podataka s helikoptera".

Podmornica je navodno pokušala da izbegne otkrivanje, ali su je brodovi sledili više od sat vremena i "prisilili da napusti područje grupe koju predvodi nosač aviona". Konašenkov je manevre podmornice nazvao "opasnim i nespretnim".

I dok su holandse vlasti i vojska ostale bez komentara o celoj situaciji, pomorski ekspert Jaime Kareman smatra prilično šokantnim da se "otkrije podmornica na tajnoj misiji".

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track