(VIDEO) AMERIČKI NAUČNIK UPOZORAVA: Spržiće nas solarna oluja, imamo jedan način da to izbegnemo!
Foto: Profimedia

Krajnje je vreme

(VIDEO) AMERIČKI NAUČNIK UPOZORAVA: Spržiće nas solarna oluja, imamo jedan način da to izbegnemo!

Planeta -

Zemlja će se suočiti s katastrofom ako ne ojačamo magnetni štit, kaže dr Džozef Pelton, bivši dekan Međunarodnog svemirskog instituta u Francuskoj.

Doktor Pelton podseća da se Zemlja brani od solarnih oluja pomoću prirodnog nevidljivog štita - magnetosfere. Problem je u tome što magnetosfera slabi zbog toga što su polovi Zemlje u stalnom pokretu. A to znači da naša planeta postaje sve ranjivija i osetljivija na uticaj erupcija na Suncu.

Zato dr Pelton traži od naučnika da što pre naprave veliki magnetni štit koji će zaštiti Zemlju.

Ovako izgleda solarna oluja (Foto: Profimedia)
Ovako izgleda solarna oluja (Foto: Profimedia)

Solarne oluje dešavaju se otprilike jednom u 11 godina, mada ih naša planeta ne oseća tako često. Taj fenomen nastaje kad se na Suncu nakupi magnetna energija, pa se odjednom ispusti. Naučnici veruju da uopšte nismo spremni za takav udarac.

"U poslednjih pola veka svet je konačno počeo da uči da masivni asteroid ili udar komete može da stvori haos i propast, možda na planeternom nivou. Ali ono što nemamo jeste rasprostranjeno razumevanje da je mnogo veća verovatnoća, koja se vremenom povećava i prerasta u realnu kosmičku opasnost koja bi mogla da onesposobi snabdevanje električnom energijom i ubije glavne satelitske sisteme za komunikaciju i navigaciju i odbranu“, navodi on.

"Magnetna energija koju Sunce ispusti donosi milione tona jona, koji putuju otprilike dva miliona kilometarana sat, a mogu da razore svetski ekonomski sistem i globalnu infrastrukturu", dodaje dr Pelton.

On predlaže stvaranje velikog elektro-magnetnog šita koji bi ne samo čuvao Zemlju od velike solarne oluje, nego bi mogao da se koristi i u druge svrhe, kao što je postavljanje satelita koji bi funkcionisali kao solarne ploče i slali na Zemlju čistu energiju.

"Vreme je da vođe svemirskih agencija razmotre koju tehnologiju da upotrebe da bi se spasli Zemlja i ljudska rasa. Grubo rečeno, sad je vreme da započnu svoj pravi posao - spasavanje Zemlje", zaključuje on.

KAKO BI SOLARNA OLUJA UTICALA NA ZEMLJU

Ako bi talasi solarne oluje prošli kroz magnetno polje zemlje, efekti bi bili sledeći:

- Prekid na mreži snabdevanja električnom energijom

- Prekid u radu radara

- Oštećenje solarnih ćelija

- Prekid u radu kablovke telekomunikacije

- Korozija naftovoda

- Gubitak sinhronizacije globalnog interneta

- Izlaganje avionskih putnika radijaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track