(VIDEO) ANKARA GRMI OD BESA: Turska zastava na konzulatu Holandije, politički rat prešao na ulice!
Foto: Reuters

Strašni protesti

(VIDEO) ANKARA GRMI OD BESA: Turska zastava na konzulatu Holandije, politički rat prešao na ulice!

Planeta -

ANKARA, ISTANBUL - Ulazi i izlazi u holandsku ambasadu u Ankari i konzulat u Istanbulu zatvoreni su iz bezbednosnih razloga, saopštio je zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova.

Slične mere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova.

Straža ispred holandskog konzulata u Istanbulu (Foto: Reuters)
Straža ispred holandskog konzulata u Istanbulu (Foto: Reuters)

Pred kozulatom Holandije u Istanbulu od jutros kampuju ljuti demonstranti, koji su čak nakratko skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umesto nje stavili tursku zastavu.

Sinoćnji protest ispred zgrade ambasade Holandije u Ankari (Foto: AP)
Sinoćnji protest ispred zgrade ambasade Holandije u Ankari (Foto: AP)

Turska je juče pozvala zamenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova, u znak protesta zato što je holandska vlada zabranila da avion sa šefom turske diplomatije sleti u Roterdam radi mitinga uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi. Ambasadoru je poručeno da ne mora "još neko vreme" da se vraća.

Ali prava provala besa počela je jutros, kad je turska ministarka za porodicu Fatma Betul Sajan Kaja sprečena da uđe u konzulat Turske u Roterdamu, zbog čega je ona na Tviteru napisala da se svet mora zauzeti stav u ime demokratije i protiv ovog fašističkog akta dok je bila na putu prema nemačkoj granici, dodavši da se takvo ponašanje prema "ženskom ministru" nikada ne može prihvatiti.

Holandija, kao i Nemačka, Austrija i Švedska, zauzela je stav da ne dozvoljava turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlašćenja. Erdogan je uzvratio i kritikovao Holanđane kao "nacističke ostatke i fašiste".

PREMIJER TURSKE: SPREMAMO SNAŽAN ODGOVOR HOLANDIJI!

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da će njegova zemlja snažno odgovoriti na "neprihvatljivo postupanje" holandskih vlasti prema turskim ministrima koji su sprečeni u nameri da se obrate državljanima Turske u Holandiji.

Jildirim je u pisanoj izjavi pozvao Turke koji žive u Evropi da ostanu smireni i da ne reaguju na provokacije, kao i da glasaju 16. aprila na referendumu o ;promenama turskog ustava, dodajući da bi to bio najbolji odgovor evropskim državama.

"Naši takozvani evropski prijatelji koji govore o demokratiji, slobodi izražavanja i ljudskim pravima pali su na svom ispitu", rekao je Jildirim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track