(VIDEO) ASAD PRIZIVA SAVEZ TRAMP-PUTIN: Dobri odnosi SAD i Rusije mogu da reše sirijsku krizu
Foto: Rojters, Foneta Ap, AP

Recept za uspeh

(VIDEO) ASAD PRIZIVA SAVEZ TRAMP-PUTIN: Dobri odnosi SAD i Rusije mogu da reše sirijsku krizu

Planeta -

DAMASK - Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da bi sukob u Siriji mogao da bude rešen ako bi novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ispunio svoje obećanje i popravio odnose s Rusijom.

U intervjuu za italijansku televiziju Kanal 5, Asad je rekao da je oprezno optimističan jer još ne zna kakvu će politiku Tramp sprovoditi kada je u pitanju Bliski istok, kao i kakav će njegov stav biti prema raznim lobističkim grupama u SAD, uključujući one koje se protive svakom rešenju sirijske krize i poboljšanju odnosa s Rusijom, prenosi Tass.

"Ipak, možemo da kažemo da odredjen stepen optimizma može da bude povezan s poboljšanjem odnosa SAD i Rusije. Dobri odnosi te dve supersile biće od koristi za gotovo ceo svet, uključujući male države kao što je Sirija. U tom pogledu, možemo da kažemo da je rešenje za Siriju moguće", izjavio je Asad. Sirijski predsednik je optužio Zapad da promenu režima na Bliskom istoku stavlja iznad borbe protiv terorizma.

"Uzrok problema sada je podrška Zapada terorističkim grupama, možda ne Islamskoj državi, ali drugim grupama, označenim kao 'umerene' ili 'beli šlemovi', kako bi se sakrila njihova priroda i postigli sopstveni politički ciljevi", rekao je Asad, dodajući da je moderan terorizam ukorenjen u verskoj doktrini vehabizma.To je razlog, dodao je, zašto se ništa ne menja u Evropi kada je u pitanju borba protiv terorizma, jer "zapadni zvaničnici neće da ozbiljno reše to pitanje".

"Ako želite da rešite problem terorizma, morate da uništite njegovo jezgro, ideologiju vehabizma", rekao je Asad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track