(VIDEO) BLAGO NA DNU MORA: Šta sve krije pronađeni brod star 500 godina
Foto: Youtube/Printscreen

Spektakularno otkriće

(VIDEO) BLAGO NA DNU MORA: Šta sve krije pronađeni brod star 500 godina

Planeta -
Davno izgubljen brod sa putovanja Vaska de Game u Indiju pronađen je u blizini Omana.

Veruje se da je potonuli brod "Esmeralda“ deo flote koju je vodio legendarni portugalski istraživač za vreme njegovog drugog putovanja za Indiju (1502-1503). Pronađena olupina je najstariji brod koji je ikada pronađen i istražen.

Portugalski istraživač je sa svojom armadom ustanovio Morski put za Indiju ("Carreira da India“) na svom prvom putovanju u Indiju (1497-1499), tokom poduhvata otkrivanja prvog pomorski put između Evrope i Azije.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Na svom drugom putovanju u Indiju (1502-1503) "Esmeralda“ i Sao Pedro su bili vodeći od pet brodova u okviru četvrte portugalske flote koja je istraživala Indijski okean.

Njima su komandovali De Gamini ujaci po majci Visente i Bras Sodre. Veruje se da su potonuli u oluji severoistočno od Halanija ostrva u Omanu.

"Skupocen gubitak brodova koji se mogao izbeći i njihovih vrednih tovara koji je takođe rezultirao smrću braće Sodre je dobro dokumentovana priča koja je ispričana nebrojeno puta tokom vekova“, napisao je istraživački tim u članku za časopis za nautičku arheologiju.

Olupinu je prvo otkrila engleska kompanija za pronalaženje potonulih brodova „Blu voter“ 1998. godine, a vađenje olupine je trajalo od 2013. godine. Hiljade predmeta je do sada izvađeno iz olupine uključujući portugalske zlatne novčiće i srebrni novčić koji je specijalno iskovan za trgovinu sa Indijom. Za brodsko zvono se veruje da je najstarije ikad pronađeno i na njemu je slovo M i broj 498 za koje istraživači veruju da označava datum (godinu) 1498.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track