(VIDEO) ČOVEK KOJI JE RUŠIO SADAMOV SPOMENIK: Više od svega bih voleo da se vrati!
Foto: Youtube/Printscreen

Istorija propasti Iraka

(VIDEO) ČOVEK KOJI JE RUŠIO SADAMOV SPOMENIK: Više od svega bih voleo da se vrati!

Planeta -

Nije reč o nekakvoj ljubavi prema Sadamu Huseinu. Iračani su jednostavno osetili da su anarhija i islamistički teror mnogo gori i od diktature.

U trenucima pada Sadama Huseina pod naletom američko-britanskog ratne mašinerije, svet je u aprilu 2003. obišla fotografija Iračanina kako maljem razbija spomenik iračkom diktatoru. Više od 13 godina kasnije, Vašington post je pronašao Kadima Šarifa al-Džaborija među milion izbeglica u Libanu, onog istog koji je 2003. snimljen kako razbija spomenik.

Sadam Husein, Foto: Profimedia
Sadam Husein, Foto: Profimedia

Samo što danas kaže da ga njegov čin iz tog perioda boli, kao i da ga je zbog toga sramota. Nije reč o nekakvoj iznenada probuđenoj ljubavi prema pokojnom iračkom doživotnom predsedniku, nego o tome da je, kako kaže, nakon Huseinovog pada s vlasti život svake sledeće godine bio sve gori i gori.

"I tada je bilo korupcije, sukoba, ubijanja, pljački. Bio sam tako srećan kad su ga srušili s vlasti. Ali, Sadam je pao, a na njegovo mesto došlo je 1.000 drugih Sadama", istresao je dušu pred novinarima čovek koji bi, kaže, sad više od svega želeo da se diktator vrati iz mrtvih na stare pozicije moći. On je, inače, nekad bio Huseinov lični mehaničar motocikala, ali zapravo nema razloga da žali lično za njim.

U jednom trenutku pao je u Huseinovu nemilost i nakratko završio u zatvoru. Sadamov režim pogubio je 15 članova njegove šire rodbine. Ali, od 2003. Irak je zapao u stanje potpune anarhije, stanje za koje su milioni Iračana koji su to iskusili, danas vide kao neuporedivo gore čak i od brutalne diktature Sadama Huseina.

Irak se podelio po liniji plemenskih, verskih sukoba. Na sve strane se ističu terorističke grupe, od kojih je Al Kaida samo jedna od mnogih, da bi na kraju veliki deo zemlje okupirala ID, koja je u nedavnom bombaškom napadu na trgovački centar u jednom jedinom trenutku pobila više od 250 ljudi usred svetog meseca Ramazana, nekad vremena slavlja, sreće, mira, posta i molitve.

Al-Džabori, nekad rvač i dizač tegova, kaže i to da za sadašnje stanje svakako krivi i aktuelnu iračku vlast.

"Buš i Bler su lažovi. Razorili su Irak i srozali nas na nulu, na nivo Srednjeg veka, možda i niže od toga. Da sam kriminalac, ubio bih ih vlastitim rukama", rekao je novinarima.

ŽENA KOJA JE ISPISALA ISTORIJU: Ja sam pokrenula Arapsko proleće, a sada je smrt svuda

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track