(VIDEO) CRNO NAM SE PIŠE: Planeti preti katastrofalna suša koja će promeniti tok istorije
Foto: AP 29 Jan 2016

Vreme je da se zamislimo

(VIDEO) CRNO NAM SE PIŠE: Planeti preti katastrofalna suša koja će promeniti tok istorije

Planeta -

Sredozemlje očekuju do sada neviđene promene koje su posledica klimatskih promena, rečeno je na trodnevnom skupu mediteranskih novinara i klimatskih stručnjaka koji je počeo u petak u marokanskom gradu Marakešu, u isto vreme kada i UN-ova konferencija o klimatskim promenama COP22.

"Današnjim odnosom prema prirodi utičemo na klimu u narednih trideset godina, a Mediteran je jedno od područja na kome se očekuju najveće posledice, pa je potrebno omogućiti svim ljudima da znaju da sezaštite, ali i izvršiti pritisak na donosioce odluka da ozbiljno shvate upozorenja", rekao je u ime organizatora skupa, direktor IUCN-a za Sredozemlje Antonio Troja.

"Nova klima" znači pomeranje toplih područja prema severnom polu i trajnu nestabilnost klimatskih prilika koje smanjuju mogućnost predviđanja. Ovo je 2015. uzrokovalo sušu u zapadnom delu SAD, a u istočnom poplave, dok su iste godine marokanske delove pustinje zahvatile poplave, kazao je Karouk.

"Povećanje temperature od dva stepena izazvaće u nekim delovima sveta smanjenje i do 30 odsto raspoložive količine vode, a pored količine smanjuje se njen kvalitet i povećavaju zahtevi za vodom", rekao je direktor u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Džoel Gio.

Istočni Mediteran suočen s najvećim sušama u poslednjih 900 godina

Dodao je da se istočni delovi Mediterana, koji su poprište aktualnih ratova, suočavaju s najvećom sušom u poslednjih 900 godina. Suše su menjale tok istorije. Pre 3.200 godina vladala 300-godišnja suša, što se poklapa i s pojavom piratskog naroda poznatog pod imenom Morski ljudi.

Direktor Instituta za zaštitu vlažnih područja Mediterana Žon Žalbert najavio je da se u Sredozemlju očekuje dosad neviđen pritisak na prirodne resurse.

Od deset zemalja s najvećim ekološkim uticajem na vodu, pet ih je na Mediteranu: Portugal, Španija, Italija, Grčka i Kipar, a 82 odsto potrošnje vode južnomediteranskih zemalja odlazi na poljoprivredu, kazao je Žalbert.

O vrednosti vlažnih staništa, poput močvara i delta govori podatak po kome zauzimaju svega šest odsto svetske vodene površine, a daju otprilike jednu četvrtinu, odnosno 24 odsto primarne produkcije svih ekosistema, kazao je Žalbert, napomenuvši da su to ujedno i najugroženija staništa.

Klimatske promene prete istrebljenju vrsta u vlažnim staništima

Tokom 20. veka uništena je polovina površine vlažnih staništa, a među danas postojećim vlažnim staništima 30 odsto je veštačkih, rekao je Žalber i zaključio da klimatske promene prete istrebljenju brojnih vrsta u sredozemnim vlažnim staništima, najviše u Španiji, Izraelu i Dalmaciji u Hrvatskoj.

Profesor ekonomije iz Venecije Roberto Roson radio je makroekonomske procene uticaja klimatskih promena na ekonomije pojedinih zemalja i rekao da bi porast temperature od tri stepena umanjio šest odsto poljoprivrede u Izraelu i Turskoj i šest i po odsto turizma na Malti.

(Jutarnji.hr)

PAKLENO VREME: Preživeli smo najtopliji jun od kada se rade merenja

(FOTO, MAPA) Žeđ na horizontu: Evo koje zemlje očekuju najveće nestašice vode

ONI VLADAJU SVETOM: I to pomoću klimatskih promena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track