(VIDEO) TUČA POSLANIKA I OBEZBEĐENJA: Haos u južnoafričkom parlamentu!
Foto: Printscreen Youtube

sevale pesnice

(VIDEO) TUČA POSLANIKA I OBEZBEĐENJA: Haos u južnoafričkom parlamentu!

Planeta -

Opozicioni južnoafrički poslanici potukli su se danas s pripadnicima obezbeđenja koji su krenuli da ih izbace iz Parlamenta pošto su pokušai da spreče godišnje obraćanje predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume naciji.

Poslanici opozicione partije Borci za ekonomsku slobodu (EFF) više od sat vremena ometali su Zumin govor, smatrajući da on više nema legitimitet da se obraća narodu, a onda ih je, u opštem metežu, tridesetak pripadnika obezbeđenja Parlamenta izbacilo.

"Pred nama je jedan nepopravljiv čovek, truo do srži", rekao je Džulijus Malema, lider EFF-a, upirući prstom na predsednika Zumu, koga optužuju za korupciju.

U martu je sud proglasio Zumu krivim za kršenje Ustava zato što je koristio državna sredstva za renoviranje svoje privatne rezidencije. Predsednik je od tada vratio deo potrošenog novca, odnosno pola miliona evra.

Pošto je prvo komentarisao i slušao upadice, predsednica Parlamenta Baleka Mbete zatražila je od poslanika EFF-a obučenih u crvene kombinezone rudara i spremačica, da napuste Skupštinu. Kada su odbili, obezbeđenje ih je izbacilo.

Tada je su sevnule pesnice i nastao opšti haos. Jake bezbednosne mere bile su zbog predsednikovog govora, te je oko zgrade Parlamenta raspoređeno više od 400 vojnika i pojačano je prisustvo policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track