(VIDEO) HAOS U VARŠAVI: Ogorčena masa dočekala Tuska ROBIJAŠKIM ODELOM
Foto: Reuters (19.4.2017)

Tvrdi da je politički obračun

(VIDEO) HAOS U VARŠAVI: Ogorčena masa dočekala Tuska ROBIJAŠKIM ODELOM

Planeta -

Predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska dočekalo je danas više stotina ljudi, kako pristalica tako i ljutih protivnika, na glavnoj železničkoj stanici u Varšavi, gde je doputovao kako bi svedočio u istrazi o navodnim nezakonitim kontaktima između poljskih i ruskih obaveštajaca.

Atmosfera na železničkoj stanici bila je napeta, prenosi AP. "Donalde, s tobom smo", poručivale su pristalice bivšeg poljskog premijera mašući zastavama EU, dok su ga protivnici optuživali da je zločinac. Jedan od Tuskovih protivnika nosio je transparent sa montiranom fotografijom na kojoj je Tusk u prugastom zatvorskom odelu.

Predsednik Evropskog saveta svoje ispitivanje vidi kao deo "političkog lova na veštice". Tusk je samo svedok u istrazi o navodnim tajnim nezakonitim kontaktima između poljskih i ruskih obaveštajnih zvaničnika, u vreme dok je bio premijer, naglašava američka agencija.Ipak, dodaje AP, mnogi vide njegovo ispitivanje kao deo šireg pokušaja poljske nacionalne vlade da ga diskredituje tako što će ga povezati sa skandalima, a moždda na kraju i strpati u zatvor.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič optužio ga je za izdaju u slučaju avionske nesreće u Smolensku u Rusiji 2010. godine, u kojem je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski.Tužioci nisu otkrili detalje navodnih nezakonitih kontakata, ali prema navodima poljskih medija, navodni nelegalni dogovor imao je za cilj da se poljskim istražiteljima, koji se bave nesrećom u Smolensku, omogući da rade na ruskom tlu.

Brat poginulog predsednika Poljske i lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski predvodio je bezuspešni pokušaj prošlog meseca da se speči reizbor za predsednika Evropskog saveta.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Da li je piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track