(VIDEO I FOTO) ODLAZAK OMILJENOG PREDSEDNIKA: Pepe Muhika seo u bubu i vratio se na farmu
Foto: Reuters

Smena vlasti

(VIDEO I FOTO) ODLAZAK OMILJENOG PREDSEDNIKA: Pepe Muhika seo u bubu i vratio se na farmu

Planeta -
Od danas je predsednik Urugvaja lekar Tabare Vaskes

MONTEVIDEO - Hoze "Pepe" Muhika, koji je kao predsednik Urugvaja stekao simpatije širom sveta, završio je danas predsednički mandat.

Tokom predsedničkog mandata živeo je sa ženom u jednosobnoj kući na porodičnoj farmi u Montevideu, a svoju staru "bubu" iz 1987. godine nije zamenio bešnjim modelom.

Ovaj nesvakidašnji čovek, bivši gerilac, zadržavao je za sebe samo 10 odsto od predsedničke plate (koja iznosi 12.500 dolara), a ostalo je davao u dobrotvorne svrhe.

"Zadovoljan sam ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive sa mnogo manje", govorio je Muhika, koji je i suprugu zamolio da učini isto.

Hoze Muhika smatra kerušu Manuelu najvećim svojim bogatstvom (Foto: Reuters)
Hoze Muhika smatra kerušu Manuelu najvećim svojim bogatstvom (Foto: Reuters)

Muhiku je danas nasledio Tabare Vaskes, koji je položio zakletvu za novog presednika Urugvaja.

Vaskes, kojem je ovo drugi predsednički mandat, pozvao je na nacionalni dijalog u trenutku kada se stranke koje su dugo dominirale urugvajskom politikom, Beli i Obojeni, oporavljaju od niza pobeda Širokog fronta, kome pripada i Muhika. Vaskes, koji je po obrazovanju onkolog, takođe je obećao poboljšanja u infrastrukturi, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, a najavio je i rat protiv alkohola, navodi AFP.

"Biće pojačani psihološka pomoć, prevencija i suzbijanje pušenja, narkomanije i alkoholizma", rekao je Vaskes posle pologanja zakletve za petogodišnji predsednički mandat. Vaskes (75) je u prethodnom mandatu (2005-2010) zabranio pušenje na javnim mestima i bio prvi koji je to učinio u Latinskoj Americi.

http://www.youtube.com/watch?v=hteGnL-8SeU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track