(VIDEO) ISPOVEST ČOVEKA KOME SU PRED OČIMA UBILI RUSKOG AMBASADORA: Pucao mu je u leđa, pa ga overio
Foto: Reuters

mučki ubijen

(VIDEO) ISPOVEST ČOVEKA KOME SU PRED OČIMA UBILI RUSKOG AMBASADORA: Pucao mu je u leđa, pa ga overio

Planeta -

Ubica ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova (62) je Mevlut Mert Altinas (22), bivši pripadnik turske policije koji je otpušten tokom istrage o neuspelom vojnom puču 15. jula. On je mučki ubio s leđa Karlova dok je bio za govornicom i držao govor povodom otvaranja izložbe fotografija "Rusija u očima Turaka".

Na snimku napada, koju je objavila turska državna televizija TRT, vidi se elegantno odeven muškarac kako stoji iza ambasadora. U jednom trenutku odjeknuli su pucnji, a Karlov se srušio na pod, a kamera se okreće prema muškarcu koji maše pištoljem i izvikuje "Alahu akbar. Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Sve dok naše zemlje nisu sigurne, nećete biti sigurni ni vi!".

Ubrzo posle atentata, turske službe bezbednosti likvidirale su napadača.Još uvek nije u potpunosti jasno kako je napadač uopšte došao u situaciju da nesmetano izvrši atentat na ambasadora.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO OVO JE SNIMAK TERORISTIČKOG NAPADA NA RUSKOG AMBASADORA: Islamista pucao sa leđa!

Voa News saznaje od svedoka napada da su zvanice pri ulasku u galeriju prolazile kroz detektor metala, ali i da nije bilo dodatnih mera obezbeđenja zbog prisustva ruskog ambasadora. On čak navodno nije imao ni svoje lično obezbeđenje.

"Kad smo čuli pucnjeve, bacili smo se na pod. Video sam da je pištolj usmeren prema plafonu i da ambasador, leži na podu", rekao je spoljnopolitički novinar Bahar Bakir i dodao da je čuo između 20 i 30 hitaca pre nego što je uspeo da pobegao iz prostorije.

Ambasador je pogođen sa najmanje pet hitaca, a preminuo je u bolnici ubrzo nakon napada. Asošieted pres, čiji je fotograf bio u galeriji, navodi da je najmanje jedan hitac napadač u ambasadora ispalio u ambasadora dok je ležao na podu.

Posle pucnjave, krvnik je pobegao na spratt galerije gde je sledećih 15-ak minuta razmenjivao vatru s policijom, koja ga je na kraju ubila. Moskva je ovaj čin odmah nazvala terorizmom, a turski zvaničnici su optužili pristalice Fetulaha Gulena (kog predsednik Erdogan smatra odgovornim za pokušaj puča u julu ove godine), dok iz celog sveta stižu oštre osude ovog napada.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući i rusko.

PAŽNJA! UZNEMIRUJUĆI SNIMAK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track