(VIDEO) JEZIVI MONSTRUM JURI KROZ SVEMIR: Supermasivna crna rupa GUTA SVE što joj se nađe na putu!
Foto: Printscreen/Youtube

8 miliona kilometara na sat

(VIDEO) JEZIVI MONSTRUM JURI KROZ SVEMIR: Supermasivna crna rupa GUTA SVE što joj se nađe na putu!

Planeta -

Monstruozna crna rupa koja je izbačena iz centra svoje galaksije sada juri kroz svemir neverovatnom brzinom od osam miliona kilometara na sat.

Supermasivna crna rupa, koja može da proguta sve što joj se nađe na putu, uočena je svemirskim teleskopom Habl.

Trebalo bi da se nalazi u centru svoje galaksije, ali slike pokazuju da je gravitacioni talasi guraju svuda naokolo.Vremenom će se osloboditi iz svoje glaksije, a onda će lutati svemirom.

Srećom po nas, ona je trenutno udaljena osam milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Ovo je prvi put da je potvrđen događaj na koji se sumnjalo.

Portparol NASA-e je rekao: “Iako je bilo i nekoliko drugih sumnji, slične crne rupe na drugim mestima niko do sada nije potvrdio. Astronomi misle da je ovo veoma jak slučaj. Sa težinom većom od 1 milijarde sunaca, ova crna rupa je najmasovnija crna rupa koja je ikada otkrivena da je izbačena iz svog centralnog doma.“

Svemirski teleskop Habl je uhvatio sliku kvazara po imenu 3C 186 koji je odstupio iz centra svoje galaksije.Astronomi pretpostavljaju da je ova supermasivna crna rupa odbačena iz centra svoje galaksije trzajem gravitacionih talasa koji su proizvedeni spajanjem dve supermasivne crne rupe.

Istraživači procenjuju da je bio potreban ekvivalent energije od 100 miliona istovremenih supernova zvezdanih eksplozija da odbaci crnu rupu.

Portparol je dodao: “Najprihvatljivije objašnjenje za ovu pogonsku energiju je da je mostruozni objekat odbačen gravitacionim talasima koji su se dogodili spajanjem dve snažne crne rupe u centru galaksije.“

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track