(VIDEO) KIM BAŠ ČAČKA MEČKU: Severna Koreja ponovo lansirala raketu
Foto: Reuters

Nova proba

(VIDEO) KIM BAŠ ČAČKA MEČKU: Severna Koreja ponovo lansirala raketu

Planeta -

Severna Koreja ispalila je sa kopna raketu za lansiranje satelita, sa novim tipom motora velike snage, a testiranje je nadzirao severnokorejski lider Kim Džong-un, javila je danas severnokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je predvodio testiranje u Kosmičkom centru Sohae na zapadu zemlje, navodi se u saopštenju.

Novi motor daje raketnom nosaču sposobnost da lansira razne vrste satelita, uključujući satelite sa osmatranje površine zemlje, navodi KCNA, dodavši da je lansiranje naložio Kim. To je bilo prvo prijavljeno Kimovo javno pojavljivanje na nekom vojnom događaju otkako je Pjongjang izveo petu nuklearnu probu 9. septembra, primećuje južnokorejska agencija Jonhap.

Foto: AP
Foto: AP

Kim je tražio od naučnika i inženjera da "pripreme lansiranje satelita što je pre moguće na bazi uspešnog testa", navela je KCNA, nagovestivši da bi Pjongjang uskoro mogao da lansira još jednu raketu dugog dometa, prenosi Rojters.

Najnovije testiranje izvedeno je u jeku globalnih osuda pete nuklearne probe Severne Koreje ranije ovog meseca, ali i posle poziva SAD, Japana i Južne Koreje ove nedelje na veći pritisak na Pjongjang zbog nepoštovanja rezolucija UN kojima se zabranjuju njegovi raketni i nuklearni programi.

Foto: AP
Foto: AP

Severna Koreja testira nukelarno oružje i balističke rakete tempom bez presedana ove godine pod Kimovom upravom, zaključuje britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track