(VIDEO) PAO DOGOVOR: Putin i Tramp sastaju se u julu u Nemačkoj!
Foto: Reuters

Lavrov otkrio

(VIDEO) PAO DOGOVOR: Putin i Tramp sastaju se u julu u Nemačkoj!

Planeta -

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, sastaće se u julu na samitu G20 u Nemačkoj, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanaka u Vašingtonu s Trampom i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom

„Predsednici su, kada su nedavno razgovarali telefonom, već potvrdili da će se sastati na marginama samita ’dvadesetorice’ u Nemačkoj u prvoj dekadi jula. I danas sam s Reksom Tilersonom razgovarao o tome kako možemo da pređemo sve teme koje sam spomenuo – i Siriju i druga pitanja, s tim da za ovaj susret pripremimo nekakve očigledne, opipljive rezultate. U svakom slučaju, oni će se videti u julu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, osnovna tema razgovora s Trampom i Tilersonom bila je saradnja u rešavanju međunarodnih problema.

„Razgovarali smo, pre svega, o saradnji na međunarodnoj areni. Potvrdilo se da, bez obzira na sve poznate probleme, naše zemlje mogu i moraju zajedno da pomažu da se reše ključni međunarodni problemi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanaka. Prema njegovim rečima, Rusija veruje da će SAD igrati aktivnu ulogu u pitanjima vezanim za stvaranje zona bezbednosti u Siriji.

„Potvrdili smo danas da smo zainteresovani za to da Amerika igra najaktivniju ulogu u ovim pitanjima. Čini mi se da su Amerikanci takođe za to zainteresovani – makar kada govorimo o južnoj zoni deeskalacije. Imaju očigledan interes“, rekao je Lavrov i dodoa da se nada da će SAD dati neposredan doprinos očuvanju bezbednosti i na drugim označenim teritorijama.

Ruski ministar je istakao da je u Siriji neophodno usredsrediti se na borbu protiv terorizma, a ne na svrgavanje predsednika te zemlje Bašara Asada.

Sergej Lavrov je rekao da s američkim predsednikom nije razgovarao o sankcijama Rusiji.„O sankcijama ne razgovaramo. To nije naš problem. To su jednostrana dejstva koja su preduzeta protiv nas“, rekao je Lavrov. Sastanak Lavrova i Trampa iza zatvorenih vrata trajao je nešto više od sata. Tramp je posle susreta izjavio da je imao „veoma dobar“ sastanak s Lavrovom, prenela je agencija Blumberg. Zajedno s ruskim ministrom na sastanak je došao ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Lavrov je istakao da ne postoje nijedna činjenica niti dokaz koji bi potvrdili bilo kakvu umešanost Rusije u unutrašnje poslove Amerike.„Predsednik Tramp je javno u više navrata govorio o tome šta misli o tvrdnjama da se mi navodno mešamo u vaše unutrašnje stvari. Tu nema nikakve potrebe da nam se kao tajno, ’na uvo’, o tome govori. Znamo stav predsednika Trampa, znamo stav onih koji pokušavaju da dokažu suprotno. Nevolja je u tome što nijednu jedinu činjenicu, nijedan dokaz niko nije naveo. Iskreno govoreći, to je sve“, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje o smenjivanju direktora FBI Džejmsa Komija, ruski ministar je naglasio da je reč o unutrašnjem pitanju Amerike.„To uopšte nije moje pitanje. Ja mogu da vam navedem mnoštvo primera kada u Rusiji, u Francuskoj, u Velikoj Britaniji neko nekoga imenuje ili smenjuje. To su vaše unutrašnje stvari“, rekao je Lavrov.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 RAZLOGA ZA SUSRET PUTINA I TRAMPA U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track