(VIDEO) KRIM SLAVI GODIŠNJICU REFERENDUMA: Vratili smo se kući, nikad više nećemo biti deo Ukrajine!
Foto: Reuters

Istorijski izbor

(VIDEO) KRIM SLAVI GODIŠNJICU REFERENDUMA: Vratili smo se kući, nikad više nećemo biti deo Ukrajine!

Planeta -
To je bio izbor stanovnika Krima. Ništa se nije moglo dogoditi bez podrške lokalnog stanovništva i zato ovo nije bio čin agresije, već pravi demokratski čin, kaže premijer Krima Sergej Aksjonov

SIMFEROPOLJ - Krim danas slavi godišnjicu "krimskog proleća" i održavanja referenduma na kom su pre tačno godinu dana, 16. marta 2014, Krimljani odlučili da proglase nezavisnost od Ukrajine, a ubrzo i da traže od Ruske Federacije da ih primi u sastav svoje države.

http://www.youtube.com/watch?v=52hEl29JoNo

"Krim se vratio u svoju istorijsku domovinu, Rusiju, i više nikada neće biti u sastavu Ukrajine", izjavio je tim povodom krimski premijer Sergej Aksjonov u intervjuu za britanski BBC. On je rekao da je pripajanje Krima Rusiji pre godinu dana bio demokratski čin.

"Mogu vam reći da niko nije ništa uzeo. To je bio izbor stanovnika Krima. Ništa se nije moglo dogoditi bez podrške lokalnog stanovništva i zato ovo nije bio čin agresije, već pravi demokratski čin", objasnio je Aksionov.

http://www.youtube.com/watch?v=cOh908MvFwc

On je takođe objasnio britanskoj javnosti postupke predsednika Rusije Vladimira Putina na Krimu, rekavši da je ruski lider bio suočen sa izborom ili da zaštiti stanovnike Krima, ili da ih prepusti ukrajinskim nacionalistima.

"Smatram da je njegova odluka bila ispravna. I ona nije doneta pre Nove godine, niko se nije mešao u unutrašnju politiku Ukrajine. Ja bih uradio apsolutno isto što je on učinio", zaključio je Aksionov.

Ogromna većina Krimljana, čak 96,77 odsto, kao i građana posebne jedinice Sevastopolja, 95,6 odsto, glasala je 16. marta 2014. za nezavisnost, podseća RIA Novosti.

Dva dana kasnije, Vladimir Putin je potpisao, a oba doma ruskog parlamenta odobrila, prisajedinjenje Krima Rusiji.

Evo šta o tome danas kaže ovaj mališan s Krima:

http://www.youtube.com/watch?v=c2ZXfme1wHI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track