(VIDEO) KURDI RAZOTKRILI: Turska snabdeva i čuva logore terorista duž granice
Foto: Printscreen RT

Veze sa džihadistima

(VIDEO) KURDI RAZOTKRILI: Turska snabdeva i čuva logore terorista duž granice

Planeta -
Teroristi grupe Džabhat al-Nusra postavili su svoj logor kod turske granice i dobijaju regularnu pomoć od Ankare, kažu kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG)

Na snimcima se vidi kako preko brojna vozila iz Turske prelaze u Siriju preko graničnog prelaza Bab al Salam na tursko-sirijskog granici, nedaleko od gradića Azaza na severu Sirije - oblasti koju kontroliše teroristička Džabhat al Nusra.

"Kad zumiramo jasno se vide turska vojna vozila na udaljenosti od kilometar ili manje. A malo napred je jedno selo za koje ljudi iz Narodnih zaštitnih jedinica kažu da ga teroristi Al Nusre koriste za obuku", javlja Lizi Filan, novinarka Raše tudej koja je snimila reportažu.

1. #YPGs most important position in #Afrin where u can c Nusra positions metres away from Turkish military hardware

A video posted by Lizzie Phelan (@lizzie_phelan) on Mar 2, 2016 at 5:36am PST

Borci YPG svedoče da u logor terorista iz Turske redovno stižu pošiljke oružja. Takođe kažu da je Nusra, pošto ne učestvuje u primirju, sklonila svoje zastave i druga vidna obeležja.

Kurdi nemaju ni trunčicu sumnje da Turska sponzoriše terorističke grupe u Siriji. Zvanična Ankara je to demantovala, tvrdeći da granatira položaje YPG zato što je ta kurdska grupa bliska Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koju Turska želi da uništi. Turska artiljerija svakodnevno bombarduje kurdske borce u Siriji mada ih SAD, njihov saveznik, smatraju glavnim partnerom u borbi protiv terorističke Islamske države (ISIL).

Postoji više desetina izveštaja o prelascima turskih vojnih konvoja na kurdski sever Sirije, čak i izveštaja da turski vojnici kopaju rovove u toj oblasti. Tursko provokativno vojno gomilanje duž i preko granice sa Sirijom može da uništi krhko primirje i mirovni proces, upozorio je ove nedelje general Sergej Kuraljenko, koji učestvuje u nadgledanju sprovođenja primirja.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track