(VIDEO) MISTERIJA JEDNOG OD NAJOPASNIJIH VULKANA: Naučnici u čudu, nikada nisu videli ništa slično
Foto: Printscreen YT

Šta se dešava na Svetoj Heleni

(VIDEO) MISTERIJA JEDNOG OD NAJOPASNIJIH VULKANA: Naučnici u čudu, nikada nisu videli ništa slično

Planeta -

Aktivni vulkan Sveta Helena u američkoj državi Vašington 1980. godine bio je odgovoran za najveću erupciju u istoriji SAD.

Erupcija je bila toliko snažna da je raznela celi severni deo planine, čime je izazvan najveći odron zemlje ikad zabeležen. Stub dima i pepela digao se čak 24 kilometra u vazduh, a lava iz vulkana je otopila sav sneg i led na obroncima planine i izazvala blatnjave odrone.
U posledicama erupcije poginulo je čak 57 ljudi, uništeno je 25 kuća, 47 mostova i skoro 300 kilometara puta, a ukupna šteta je iznosila oko milijardu dolara.

Sveta Helena nije poznata samo po velikoj erupciji, nego i po unikatnoj unutrašnjosti za koju su naučnici ovih dana potvrdili da je zbunjujuće hladna za aktivni vulkan, piše Dejvid Grosman.

Uz pomoć 23 manje kontrolisane eksplozije tim naučnika predvođen Stivom Hansenom sa univerziteta u Nju Meksiku uspeo je da skupi dovoljno podataka da sastavi seizmički prikaz visoke rezolucije unutrašnjosti planine, a koji pokazuje duboke kristalne strukture. Ono što slike nisu uspele da pronađu je izvor toplote, nego su otkrili meku stenu tipičnu za takozvane "blatne vulkane", a ne magmatske.

"Ovako nešto nismo dosad videli ispod aktivnog vulkanskog niza", rekao je Hansen za Sajns Njuz.

Hansen je svoje istraživanje objavio u časopisu Nejčr Komjunikejšns, a njegov rad zapravo postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Za početak, odakle dolazi vrućina iz vulkana Sveta Helena?

Hansen smatra da bi izvor mogao da bude susedni vulkan Maunt Adamas koji je poslednji put eruptirao 950. godine.

"Magma u Svetu Helenu verocatno dolazi s područja ispod Maunt Adamsa ", rekao je Hansen.

Opet, ostaje nejasno kako se to događa, to jest na koji to način jedan vulkan "pljačka" magmu od drugog.

(Popular Sajns/ Sajns Njuz/ Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track