(VIDEO) MISTERIJA KRVAVOG VODOPADA: Otkriveno zašto Antarktik krvari!
Foto: Printscreen Tweet

Fenomen

(VIDEO) MISTERIJA KRVAVOG VODOPADA: Otkriveno zašto Antarktik krvari!

Planeta -

Krvavi vodopad daleko na jugu naše planete izgledaju jezivo u belini glečera Tejlor.

Prizor koji liči na ranu koja krvari dugo je bio misterija dok nije otkrivena tajna ovog fenomena na Antarktiku. Otkriveno je da gvožđe u vodi u dodiru sa vazduhom oksidira i boji slapove u crveno duboko ispod leda. Čitavom procesu pomažu i mikrobi iz vode.

"Ta voda nije samo jedinstvena pojava. To su prava vrata u podzemlje Antarktike", rekla je Džil Mikucki sa univerziteta u Knoksvilu. Zanimljivo je da su naučnici ranije otkrivali tekuću vodu u ledu, ali ovo je prvi put da su otkrili prave rezervoare u zemlji i to rezervoare vode bogate životom.

Sami Krvavi slapovi su neverovatno retka pojava. Naučnici veruju da voda izlazi na površinu zbog promene u količini leda što dovodi do promena pritiska na tlo. Mikuckova i saradnici otkrili su sada da ispod stotine metara leda postojati čitav sistem podzemnih rezervoara vode.

Pošto su velikim senzorima posmatrali određene fizičke karakteristike doline zaključili su da se ispod dvestotinak metara zemlje i nekoliko stotina metara leda, nalaze ogromni rezervoari vode koji se protežu daleko ispod površine mora.

"Ovo je definitivno najmanje istražena komponenta sistema vode naše planete zato što se nalazi ispod leda", kaže Slaek Tulacki sa sveučilišta u Kaliforniji.

Ta voda je hladna, duboko zakopana i čak dva puta slanija od okolnog mora, ali kako pokazuju Krvavi slapovi, vrlo verojatno je bogata životom. Upravo ta voda mogla bi da bude objašnjenje bogatog života u priobalnom području Južnog okceana.

Pretpostavlja se da brojni bakterije izlaze na površinu i tamo razgrađuju huljade tona gvožđa iz stijena što dovodi do bujanja algi i riba u priobalnom području. Međutim, kako upozorava Mark Mor sa univerziteta u Sauthemptonu, taj proces još uvek nije definitivno dokazan.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track