(VIDEO) MISTERIJA NA DNU MORA: Niko ne zna gde je nestalo 5 potopljenih brodova iz II svetskog rata
Foto: Printscreen YT

Ratni grob za više od 900 vojnika

(VIDEO) MISTERIJA NA DNU MORA: Niko ne zna gde je nestalo 5 potopljenih brodova iz II svetskog rata

Planeta -

Nestanak pet ratnih brodova, tri iz Holandije i po jedan iz SAD i Velike Britanije, objavljen je ranije ove nedelje.

Olupine su pre 15 godina slučajno otkrili ronioci amateri na oko 50 metara dubine. Ali, kada su trebali da budu pregledani uoči 75. godišnjice bitke više im nije bilo ni traga.

Jedini dokaz da su zaista bili tamo je udubljenje u pesku u obliku broda na mestima na kojima su se nalazili.

Holandska vlada je pokrenula istragu kako bi rešili misteriju- šta se zapravo dogodilo s njihovim ratnim brodovima koji su službeno klasifikovani kao ratni grob za neke od 900 holandskih vojnika koji su poginuli u borbi.

Ministarstvo obrane Holandije je potvrdilo nestanak.

"Olupine HNLMS De Rujter i HNLMS Java su u potpunosti nestale. Velik deo HNLMS Kortenaer takođe nedostaje. Skrnavljenje ratnih grobova je vrlo ozbiljan zločin''.

Međutim, indonezijske vlasti su uzvratile i rekli kako bi druge zemlje trebale da više brinu o zaštiti svojih olupina. Kažu da saosećaju s narodima koji su izgubili ratne brodove, ali da oni s time nemaju ništa.

"Indonezijska mornarica ne može da prati sva područja sve vreme", rekao je portparol mornarice Džig Džonias Mozes Sipasulta za AFP.

''Ako pitaju zašto su brodovi su nestali ja njih pitam zašto ih nisu čuvali'',rekao je on.

Glavni osumnjičeni su ilegalni lovci na blago, koji zaranjaju do olupina i sistematski ih pljačkaju. I to ne samo teret već i zarđale delove samog broda.

"Neobično je da olupina te veličine samo nestane'', rekao je Parsons koji radi za kompaniju Ardent koja se bavi legalnim izvlačenjem olupina i tereta širom sveta. Ta kompanija, je pored ostalog, radila i na izvlačenju olupine italijanskog kruzera Kosta Konkordia koji je plovio preblizu obali toskanskog ostrva Giljio i udario u stenu i potonuo 14. januara 2012. godine. U tom brodolomu poginule su 32 osobe.

''Vrednost olupina je u starom gvožđu'', objasnio je Parsons.

"Ono može da se pretopi i zatim iskoristiti za nešto drugo", dodao je on.

Veruje se kako širom sveta postoji oko tri miliona olupina. Neki su potonuli u oluji, neki u ratu, ali mnogi su i namerno potopljeni na kraju radnog veka.

(news.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track