(VIDEO) MORSKA NEMAN PONOVO NAPADA: Ajkula otkinula nogu surferu, jedva se izvukao iz njenih ralja!
Foto: Printscreen Twitter, Shutterstock

Strava u Australiji

(VIDEO) MORSKA NEMAN PONOVO NAPADA: Ajkula otkinula nogu surferu, jedva se izvukao iz njenih ralja!

Planeta -

Ben Gering, mladi surfer iz Australije, bori se za život pošto ga je na obali zapadne Australije napao morski pas i odgrizao mu nogu.

Velika bela ajkula duga četiri metra napala je 29-godišnjeg Geringa dok je surfovao kod mesta Falkon blizu Perta. Ajkula je uhvaćena posle napada, piše Independent.

Gering je sa grupom surfera veslao na dasci daleko od obale čekajući dovoljno veliki talas. Ali, umesto talasa, siroti mladić dočekao je krvoločnu životinju koja ga je zaskočila iz mora i odgrizla mu nogu.

Geringa su ostali surferi uspeli da izvuku na obalu odakle je helikopterom odmah prebačen u bolnicu gde se lekari bore za njegov život. Novinar koji se zatekao na licu mesta svedočio je potresnom prizoru.

"Dok je helikopter odvozio njihovog kolegu u kritičnom stanju, oni su posedali u krug sa suzama u očima i ćutke gledali ispred sebe. Bio je u nesvesti. Izgubio je nogu do iznad kolena. Povrede su užasne, bilo je to jezivo za gledati. Osim toga, na plaži je bilo i mnogo dece koja su sve to videla”, rekao je jedan od očevidaca.

Jedan od surfera koji su u kobnom trenutku nalazio u moru, Pol Kolier, ispričao je kako je u jednom trenutku video ogromno obličje kako se uzdiže iz vode.

"Kada je bio sasvim blizu površine znao sam da je to ajkula koja napada", rekao je dodavši da je Geringova otkinuta noga djelovala zastrašujuće.

Vlasti Zapadne Australije bile su izložene kritikama kada su 2013. donele plan o selektivnom odstrelu ajkula određene veličine. Plan je povučen godinu dana kasnije jer su naučnici doveli u pitanje učinkovitost te mere.

Prošle godine je širom Australije zabeležen rekordni broj napada morskih pasa – napali su čak 98 ljudi. Ali, stručnjaci tvrde da je razlog tome činjenica da se poslednjih godina drastično povećala tamošnja populacija ljudi, ali i morskih pasa, pa je statistička verovatnost napada postala mnogo veća.

(Indenpendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track