(VIDEO) NATO GOMILA TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM: Putin naredio vojsci da se spremi za RAT!
Foto: PrintScreen, AP

Oštar odgovor Moskve

(VIDEO) NATO GOMILA TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM: Putin naredio vojsci da se spremi za RAT!

Planeta -

Prema odluci vrhovnog komandanta Oružanih snaga počela je iznenadna provera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, saopštio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu.

"Danas, u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta Oružanih snaga, radi ocene spremnosti organa vojne uprave i snaga za izvršavanje borbenih zadataka, počela je iznenadna provera Vazdušno-kosmičkih snaga", rekao je Šojgu na sastanku u Ministarstvu odbrane.

Provere su počele jutros u devet sati po moskovskom vremnu, potvrdio je Sergej Šojgu i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena raspoređivanju sistema protivvazdušne odbrane kao i spremnost vazdušnih snaga da odbiju neprijateljsku agresiju.Prema njegovim rečima, u 9 sati organi vojne uprave i jedinice su počeli sa podizanjem borbene gotovosti na visoki stepen.

"Prilikom provere posebna pažnja će biti posvećena stanju vojske, raspoređivanju sistema PVO u ratno vreme i spremnosti avijacije da pruži otpor agresiji. Sve jedinice će provesti taktičke vojne vežbe i kontrolne zadatke", dodao je Šojgu.

Tokom poslednjih meseci obavljeno je nekoliko iznenadnih vežbi, a pre nekoliko dana ruska vojska po naređenju predsednika Putina pojačala je aktivnosti na Arktiku. Pre mesec dana, prvi put od raspada SSSR-a, Putin je naredio da se vojne baze na samom severu Rusije ponovno vrate u funkciju, a mediji su objavili i da je za ovu godinu planirano značajno pojačanje ruske vojske, kako u naoružanju, tako i ljudstvu.

Šojgu je naložio da se tokom događaja poštuju strogi zahtevi bezbednosti, sačuva oružje i municija, isključe slučajevi nanošenja štete državnoj imovini i ne dozvoli negativan uticaj na prirodnu sredinu.

Radi realizacije zadataka koje je postavio vrhovni komandant u Generalštabu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije biće formirana kontrolna grupa.

Inače, danas je u litvanski grad Rukla u centralnom delu zemlja stigao nemački bataljon koji je dočekala litvanska predsednica Dalija Gribauskaite. Gribauskaite izjavila je na ceremoniji dočeka nemačkog bataljona da razmeštanje trupa NATO-a u Litvaniji šalje snažnu poruku da je Alijansa snažna i ujedinjena.

- Nikad ranije Litvanija nije ugostila vojne snage ovakve veličine i integriteta - rekla je Gribauskaite.Agencija navodi da je ceremoniji takođe prisustvovala i ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen, koja je izjavila da je razmeštanje tenkova i druge vojne opreme jasno stavilo na znanje da Litvanija nije sama.Nemačka vojska je prošlog meseca počela da šalje vozom u Litvaniju 200 vojnih vozila, uključujući 30 tenkova, kao i 450 vojnika. To će biti i najveći kontingent u okviru multinacionalnog NATO bataljona od oko 1.200 ljudi. Belgijanci i Holanđani već su raspoređeni dok vojnici iz Luksemburga, Norveške, Francuske i Hrvatske treba da im se pridruže tokom 2017. i 2018. godine.

(Sputnjik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track