(VIDEO) SPASONOSNO OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Lek za rak pronađen u sibirskim pećinama!
Foto: Printscreen Youtube

spas za čovečanstvo

(VIDEO) SPASONOSNO OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Lek za rak pronađen u sibirskim pećinama!

Planeta -

Ruski biolozi pronašli su prirodne antibiotike u pećinama Sibira. Oni donose revoluciju u borbi protiv bakterija otpornih na postojeće lekove.

U sibirskim pećinama u blizini Bajkalskog jezera skriva se neprocenjivo blago. Ni dijamanti, ni zlato već bakterije, izvor prirodnih antibiotika.

foto printscreen lenta.ru
foto printscreen lenta.ru

"Mnoge pećine na ovom području starije su od Bajkalskog jezera, starije više od 30 miliona godina. Istražujemo kako je nastala bakterija, kako je očuvana 30-40 miliona godina i šta proizvodi", rekao je biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Pronađene bakterije sintetizuju antibiotike što bi moglo da pomogne u razvijanju antibiotika za takozvane superbakterije otporne na sve, a procenjuje se da bi upravo one mogle da ubiju 10 miliona ljudi svake godine.

"Bajkal je jedinstven eko-sistem u kom možemo da nađemo mnoge organizme koji imaju jedinstvena svojstva, a koja mogu da se koriste za stvaranje novih tehnologija ili imaju biotehnološku primenu", rekao je biolog Maksim Timofejev.Pećine u Sibiru su netaknute oaze.

Ruski naučnici već neko vreme ih istražuju, a uzeli su uzorke Mesečevog mleka, kako nazivaju otkrivene supstance.

Ovaj žele beličaste boje i prekriva podove i zidove pećina. Iz te mase izdvojeno je 10 novih sojeva. Jedan soj može da proizvede više od 120 spojeva koji su još nepoznati nauci.naučnici su otkrili da neki od spojeva imaju i antikancerogeno dejstvo!

"Cilj nam je da povećamo broj antibiotika za praktičnu primenu.", kaže Denis Aksenov-Gribanov, biolog.Niz antibiotika je u završnoj fazi istraživanja. Sarađuju sa naučnim institucijama i ruskim farmaceutskim kompanijama. Neki od tih antibiotika koriste se na farmama pilića, a konačan cilj je antibiotik za čoveka.

(life.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track