(VIDEO) NJEGA ZOVU PUTINOV SUPERTENK: Ne biste verovali kako mu tepaju
Foto: AP 2015

Moćno oružje

(VIDEO) NJEGA ZOVU PUTINOV SUPERTENK: Ne biste verovali kako mu tepaju

Planeta -
Neuništivi ruski tenk pete generacije „armata T-14“ ponos je ruske armije. Najsmrtonosniji i najpametniji tenk na svetu nadmašio je svoje zapadne pandane, a zbog taktičnih i tehničkih karakteristika zapadni mediji ga nazivaju — „ruska zver“ „monstrum“, „razbijač“, „Putinov supertenk“.

Međutim, ruski vojnici supermoćnu „armatu“ odmilja zovu — „Mašenjka“ (Maša). Takav nadimak, međutim, nije slučajno izabran — u tenku obaveštenja i upozorenja posadi daje melodičan ženski glas.

„Prijatan ženski glas preko slušalica upozorava svakog člana posade o eventualnoj neispravnosti (borbenog) vozila i govori im o merama koje bi trebalo da preduzmu. I zbog tog glasa vojnici govore: ’A meni je Mašenjka rekla da ne treba da nastavimo vožnju, da moramo da se zaustavimo i proverimo nivo rashladne tečnosti‘ i tako dalje“, izjavio je Vjačeslav Halitov, zamenik generalnog direktora „Uralvagonzavoda“, fabrike koja je proizvela „armatu“.Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, proizvođač je uspeo da istovremeno napravi tenk koji je efikasan i jednostavan za upravljanje. Vojnicima je uoči Parade pobede, 9.maja, kada je „armata“ imala svoju premijeru, bilo potrebno svega mesec i po dana da nauče da upravljaju ovim supertenkom, piše Sputnjik.Ranije se govorilo o tome da je novo rusko borbeno vozilo na putu da postane potpuno automatizovan tenk, a Halitov je to i potvrdio.

„Razmatramo mogućnost robotizovanja ’armate‘, a to je lakše uraditi nego na T-90“, dodao je on.

Najnovija borbena platforma „armata T-14“ može se smatrati jednom od najvažnijih premijera ruskih Oružanih snaga u 2015. godini. Karakteristike „armate“ su i dalje strogo čuvana tajna, što samo podgreva još veće interesovanje u međunarodnoj vojnoj zajednici.

Serijska proizvodnja „armate“ mogla bi da počne 2017-2018. godine

„Ukoliko bismo tenk T-14 uporedili sa stranim pandanima, mogli bismo da konstatujemo da ih T-14 premašuje za 25-30 odsto po nekim osnovnim karakteristikama. U suštini, akcenat je stavljen na zaštitu vozila i bezbednost posade, ali i na poboljšanje karakteristika vatrene moći“, istakao je Halitov.

U „Uralvagonzavodu“ obelodanili su da „armatu“ i dalje unapređuju i da će snaga motora ruskog tenka biti povećana sa 1,5 na 1,8 hiljada konjskih snaga, ali su odbili da otkrivaju detalje.Ranije je saopšteno da „armata“ neće biti statična. Njeni dizajneri tvrde da će ovo rusko borbeno vozilo postati prvi tenk na svetu bez posade.

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja