(VIDEO) NOVI IZVEŠTAJ SA PRVE LINIJE FRONTA: Ovako napreduju Iračani i Kurdi u napadu na Mosul
Foto: Anadolija

Zadovoljni bitkom

(VIDEO) NOVI IZVEŠTAJ SA PRVE LINIJE FRONTA: Ovako napreduju Iračani i Kurdi u napadu na Mosul

Planeta -

Iračke vojne snage napreduju prema Mosulu uprkos pucnjavi snajperista i eksplozijama autobombi, nastojeći da odbiju napade džihadista Islamske države u Kirkuku i u drugim mestima.

Gotovo nedelju dana nakon pokretanja ofenzive na drugi po veličini irački grad Mosul, oko 10.000 boraca suočeno je sa žestokim otporom nekoliko hiljada džihadista, rekao je jedan američki general.

Razvoj situacije izbliza prate SAD, a Bagdad i Erbil, u iračkom Kurdistanu, tokom vikenda je posetio šef Pentagona Ešton Karter.

Kurdske snage su u nedelju saopštile da su u zoru napredovale prema Bašikui, mestu severoistočno od Mosula. Pešmerge su dobile upuststvo da se zaustave duž 20 kilometara dugačke linije prema Mosulu. "Već su stigli onamo", rekao je američki vojni zvaničnik u subotu, dodavši da će se uporište utvrditi u narednih 48 sati.

Južnije traju borbe saveznih vojnih snaga koje nastoje ponovno da preuzmu kontrolu nad Karakošem, istočno od Mosula.

Na svim frontovima, ofanziva prema Mosulu je zadovoljavajuća, ocenio je vojni komandant protivdžihadističke koalicije, američki general Stiven Taunsend, dodavši da džihadisti pružaju "žestok otpor" koristeći uobičajene metode ID-a, poput brojnih eksplozivnih naprava, autobombi i navođenih protivtenkovskih projektila.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track