(VIDEO) OD NESIGURNOG TINEJDŽERA DO TERORISTE: Kako je 18-godišnjak iz Australije postao džihadista?
Foto: Printscreen

Put bombaša samoubice

(VIDEO) OD NESIGURNOG TINEJDŽERA DO TERORISTE: Kako je 18-godišnjak iz Australije postao džihadista?

Planeta -

Bilardi je bio među prvim zapadnjacima čiji koreni nemaju nikakve veze sa islamom, a koji se priključio ID-u.

Islamistička propaganda često u svojim videima i pozivima koristi zapadnjake koji svojim pričama navode da se što više ljudi priključi radikalima. Njihova propaganda funkcioniše vrlo lukavo. Naime, mladići zapadnih korena u njihovim redovima vrlo su dobar marketinški potez, a privlače ih tako što ih uveravaju da zapadna sekularna društva ne mogu ništa da pruže ljudima poput njih, niti mogu da ih nadahnu ili motiviše za "viši cilj u životu".

Tome u prilog govori i podatak da su većinu terorističkih napada u poslednje vreme u EU počinili mladići rođeni i odrasli u Evropi. Lice koje je postalo svojevrsni simbol te propagande je 18-godišnji Australijanac Džejk Bilardi. Pre par godina završio je na naslovnim stranama svetskih novina pošto se priključio džihadistima Islamske države, a samo mesec dana kasnije poginuo je u samoubilačkom napadu u Iraku. On je bio među prvima koji pre priključivanja ID nije pripadao tom svetu, a zapadne zemlje su se zapitale kako je uopšte tamo završio.

Novinar BBC-ja uspeo je da nedugo pre njegove smrti s njim napravi intervju preko e-maila i već tada je Bilardi najavio kako će jednom sigurno izvršiti samoubilački napad. Bilardi je prešao u islam nedugo posle majčine smrti sa kojom je živeo u Melburnu. Tokom razgovora sa BBC-jevim novinarem, Bilardi je otkrio da se nalazi u Ramadi a tokom celog intervjua govorio je onako kako islamisti obično zvuče kada preko Jutjuba šire svoju propagandu.

Izrazio je svoju izričitu ideološku mržnju prema šiitima i stalno je opravdavao napade na svoju domovinu. Preko Jahua se raspitivao o terorizmu Nije zapravo ni hteo previše da govori o tome kako se preobratio i kako je živeo u Australiji pre nego što je otišao. Ali, rekao je da njegova porodica mrzi islam i da veruje da svi nemuslimani zapravo preziru islam. Istaknuo je da ga je politika oduvek zanimala, ali da nikada nije verovao u međunarodne institucije, prvenstveno Ujedinjene nacije. Novinar ga je pitao zašto, kad već smatra da postoji toliko nepravdi u svetu, ne iskoristi neki demokratski način borbe protiv toga, Bilardi je bio prilično otresit:

“Budimo realni, možete da stojite na ulici i vičete da želite promene i možda će se za sto godina nešto i dogoditi ili možete da uzmete pušku u ruke i brzo promenite stvari”, rekao je.

BBC-jev novinar je otkrio više o Bilardiju dok je proučavao njegov profil na Yahoo Questions-u gde korisnici odgovaraju na pitanja drugih korisnika. Bilardi je bio aktivan član i sva njegova pitanja i odgovori dali su sliku o tome kako se njegovo razmišljanje o islamu mijenjalo. Pre šest godina njegova pitanja su bila vrlo banalna, pa je tako jednom pitao da li je Rusija deo Azije ili Evrope, zatim se raspitivao o tenisu, Formuli 1 i sličnim stvarima. Već godinu dana kasnije mogla se primetiti promena u njegovoj političkoj svesti. Pitanja su postala ozbiljnija, poput “podržavate li rat u Iraku i Afganistanu” i “da li mislite da je Australija rasistička država”, ali je i dalje nastavio da postavlja tipična tinejdžerska pitanja koja su se odnosila na njegov izgled.

Kupio je jednosmernu kartu za Tursku i nestao. U jednom postu otkrio je da misli da ga porodica želi da ga ubije i da ga prate skrivenim kamerama. Pitao je korisnike da mu preporuče nekog dobrog psihijatra i negde u to vreme je počeo da govori da se preobratio u islam, dok je pre toga bio ateista. I tako se, kao "musliman početnik" na Jahuu raspitivao da li može još uvek da slavi Božić, i da li sme da se moli u učionici za vreme nastave.

Tako je prošla još jedna godina i njegov profil na Yahoo Questions-u jasno je ukazivao da je sada već reč o nekome kome je džihadistička ideologija vrlo privlačna. Počeo je da brani talibane i da tvrdi da postoji samo jedna Islamska država na svetu, između Iraka i Sirije. Poslednje pitanje koje je postavio korisnicima glasilo je - kako nabaviti jednosmernu kartu za Tursku i tražio je pomoć kako da dobije pasoš. Nedugo nakon toga napustio je Australiju, a na novinarsko pitanje da li je razmislio o toj odluci, odgovorio je da nije.

Pridružio se džihadistima i brzo prošao vojnu obuku i sam je rekao da želi da izvrši samoubilački napad. Novinar BBC-ja ga je pitao da li je razmišljao kakve bi posledice taj njegov samoubilački napad mogao da ima na njegovu porodicu u Australiji, ali Bilardi ni tu nije pokazao posebne emocije.

“Došao sam ovde da odradim posao. Nisam došao da delim ruže i čokolade”

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja