(VIDEO) ONE SU NOĆNA MORA DŽIHADISTA: Ove devojke se svete ekstremistima ID, a evo i kako!
Foto: Printscreen Youtube

neustrašive

(VIDEO) ONE SU NOĆNA MORA DŽIHADISTA: Ove devojke se svete ekstremistima ID, a evo i kako!

Planeta -

Kada je Islamska država upala u severni irački grad Sindžar 2014. godine, nekoliko mladih pripadnica naroda Jazidi se latilo oružja protiv ekstremista koji napadaju žene i devojke iz njihove zajednice

„Odveli su osam mojih komšija, a videla sam kako ubijaju decu“, izjavila je za Asema Dahir (21).

Ona je sada pripadnica ženske jedinice u okviru kurdskih pešmerga snaga, koje igraju važnu ulogu u otporu Islamskoj državi na severu Iraka. Ubistvo i porobljavanje hiljada pripadnika iračke manjinske zajednice Jazidi usmerilo je pažnju međunarodne zajednice na nasilnu kampanju ID da nametne radikalnu ideologiju.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

Zbog toga je formirana neobična jedinica od 30 žena iz zajednica Jazida i Kurda iz Iraka i Sirije. Ove žene borci žele da osvete sve žene koje su džihadisti silovali, tukli i ubili. Dahir kaže da je šokirana njihovom brutalnošću. Ispričala je da je tokom borbi koje su besnele Sindžarom 2014. pre nego što je pogođena u nogu uspela da ubila dva pripadnika ID.

Fotografije dece i članova porodica, u uglovima ogledala ili zakačene na zidovima ženske kasarne govore o tome šta su žrtvovaole kako bi se priključile borbi. Haseba Nauzad (24), koja komanduje grupom, žrtvovala je svoj brak. Živela je sa suprugom u Turskoj kada je ID upala na sever Iraka i objavila takozvani kalifat.

„Videla sam kako siluju moje kurdske sestre i nisam mogla da prihvatim tu nepravdu“, kazala je Nauzad za RojtersNjen suprug je hteo da plati švercerima da ih odvedu u Evropu zajedno sa više od milion izbeglica, ali je insistirala da ide kući da se bori protiv islamista.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

„Odrekla sam se porodice i došla da branim kurdske sestre i majke i suprotstavim se neprijatelju“, ispričala je. Izgubila je kontakt sa suprugom od kada je stigao u Nemačku.Ove žene kažu da ih pol ne sprečava da se bore.„Ako muškarac može da nosi oružje, može i žena. Muškarci su motivisani da se jače bore kada vide ženu na istom bojnom polju“, smatra Nauzad.

(Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track