(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA SUPERTEŠKA BALISTIČKA RAKETA: Ona je smrt za neprijateljsku odbranu!
Foto: Youtube

Ponos vojske

(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA SUPERTEŠKA BALISTIČKA RAKETA: Ona je smrt za neprijateljsku odbranu!

Planeta -

Konstruktorski biro za rakete „Makejev“ otkrio je prvu fotografiju nove potencijalne ruske superteške termonuklearne interkontinentalne balističke rakete RS-28 „Sarmat“.

"Sarmat“ predstavlja ruski odgovor na pretnju odbrambenog raketnog sistema konstruisanog za podrivanje globalne strateške ravnoteže.

U nedelju je „Makejev“ objavio ilustraciju novog tajnog oružja koji bi trebalo da počne da se proizvodi 2018. Sliku prati kratak tekst: „U skladu sa Uredbom Vlade Rusije ’po nalogu državne odbrane za 2010. i planski period 2012-2013‘ projektni biro ’Makejev‘ dobio je nalog da počne izradu i razvoj ’Sarmata‘. U junu 2011. godine rusko Ministarstvo odbrane potpisalo je državni ugovor za razvoj ’Sarmata‘. Potencijalni strateški raketni sistem razvija se da bi se za strateške snage Rusije stvorio sigurno i efikasno sredstvo nuklearnog odvraćanja“.

Foto: Printscreen Makeyev.ru
Foto: Printscreen Makeyev.ru

Tekst su potpisali glavni inženjeri V. Degtar i J. Kaverin.

"Sarmat“ bi trebalo da zameni RS-36, porodicu balističkih raketa i lansirnih raketa koje su počele da se koriste 1970-ih i 1980-ih. Očekuje se da raketa ponese i do deset teških bojevih glava, ili 16 lakih, ili kombinaciju bojevih glava i kontramera za savladavanje neprijateljske raketne odbrane.U očekivanju pojave nove rakete, mnogi strani vojni stručnjaci smatraju da najviše zabrinjava mogućnost da RS-28, naoružan projektom 4202, ruskom hipersoničnom jedrilicom-nosačem bojevih glava, nakon odvajanja od rakete-nosača, može da ubrza 7 do 12 maha i ponaša se kao hipersonična krstareća raketa.

Očekuje se da će jedrilica početi da se proizvodi između 2020. i 2025. i da će moći da manevriše kako bi izbegla postojeće ili potencijalne raketne odbrane i dostigla svoj cilj.

Očekuje se da „Sarmat“ posluži kao efikasan odgovor na američko razmeštanje protivraketne odbrane u blizini ruske granice, kao i za projekte kao što su „Brzi globalni udar“, inicijativu Pentagona koja služi za savlada strateško odvraćanje potencijalnog neprijatelja koristeći masovno lansiranje konvencionalnih krstarećih raketa.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track