VIDEO PLJUVAČINA U GRADU GREHA: TRAMP Kampanja ti je ljigava, opaka ženo! HILARI Putinova marioneto!
Foto: Reuters

Treća debata

VIDEO PLJUVAČINA U GRADU GREHA: TRAMP Kampanja ti je ljigava, opaka ženo! HILARI Putinova marioneto!

Planeta -

Kandidati za novog predsednika SAD, demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp, okončali su sinoć u Las Vegasu seriju debata žestokom razmenom uvreda i optužbi, a ovog puta nisu se rukovali ni pre ni posle TV diskusije.

Kandidati su preskočili lepe manire i odmah počeli da se vređaju i bacaju jedno drugom u oči skandale i promašaje onog drugog.

Debata je trajala 90 minuta i održana je na Univerzitetu Nevade u Las Vegasu, a voditelj je bio Kris Volas s Foks njuza. Govoreći o američkoj međunarodnoj politici, Tramp je kazao da SAD ne mogu da brane toliko država u svetu i da je sporazume s njima potrebno ponovo definisati, a da Hilari ne treba verovati kad govori da će sve ostati po starom.

"Dokazala je da je lažov na toliko različitih načina, ovo je samo još jedna laž", kazao je. Usledila je rasprava o Bliskom istoku i Siriji, pa je Tramp u jednom trenutku rekao da je predsednik Sirije Bašar al Asad "mnogo čvršći i pametniji od nje i Obame".

"Ako Asad padne, mogli bismo da dobijemo nekog goreg od Asada", zaključio je. Klintonova je, govoreći o zoni zabranjenog leta nad Sirijom, kazala da bi njeno uspostavljanje spaslo živote i ubrzalo kraj rata.

"Džon Podesta (šef Hilarine kampanje) kaže da imaš grozne instinkte, Berni Sanders da loše prosuđuješ. Čoveče, u pravu su, slažem se s obojicom", rekao je republikanac.

"Sanders je kazao da si ti najopasnija osoba koja se kandidovala za predsednika u bliskoj istoriji. Slažem se s njim", uzvratila je Klinton.

KAKAV TAJMING! BAŠ SAD PROGOVORILE: Dve žene optužile Trampa da ih je dirao pre 30 godina

Tramp je optužio kampanju Hilari Klinton da je orkestrirala seriju optužujućih izjava žena, koje su tvrdile da ih je milijarder neprimereno seksualno napadao. Rekao je da su sve te priče "potpune laži" i sugerisao je da iza njih stoji Klinton. Njenu kampanju nazvao je "ljigavom".

"Mislim da su ili željne slave ili je to učinila njena kampanja, ja mislim da je to njena kampanja", kazao je Tramp.Klinton je rekla da su žene odlučile progovoriti nakon što je Trump u prethodnoj debati rekao da nikad nije nepozvan navalio na neku ženu.

"Donald misli da ga ponižavanje žena čini većim. On napada njihovo dostojanstvo, njihov osjećaj vrijednosti i ne mislim da postoji žena koja ne zna kako je to", rekla je Klintonova i dodala da je Tramp takav i prema maninama. "To je obrazac. Obrazac podela, vrlo mračne i na mnoge načine opasne vizije naše zemlje u kojoj podstiče na nasilje, u kojoj aplaudira ljudima koji navaljuju i guraju i udaraju na njegovim skupovima. To nije Amerika", poručila je.

Tramp je opet optužio Klintonove da su se obogatili na tragediji naroda Haitija i kazao da Haićani "mrze Klintonove". "Mrze ih jer je ono što je uradila Fondacija Klinton jedna sramota. I mi to znamo, vi to znate, i oni to znaju", kazao je.

Njujorški biznismen je govorio kako se boji da će izbori biti namešteni i pozvao je svoje pobornike da patroliraju na biralištima kako bi sprečili izborne prevare.

Žestoko su se sukobili i oko navodnog uticaja ruskog predsednika Vladimira Putina na američke izbore, pa je Klinton Trampa nazvala marionetom ruskog predsednika, a Tramp je uzvratio da je Putin mnogo puta nadmudrio Hilari. Takođe je odbacio tezu da je blizak Putinu, ali je istakao da bi imao bolje odnose s predsednikom Rusije od Hilari Klinton.

"O meni je rekao lepe stvari. Prema njoj nema poštovanja, nema poštovanja prema našem predsedniku i reći ću vam da smo u ozbiljnoj nevolji", rekao je Tramp.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Klintonova je odgovorila da je to zato što bi radije imao "marionetu za predsednika SAD".

"Ne, ti si marioneta. Putin je nadmudrio nju i Obamu na svakom koraku", odgovorio je Tramp.

Vrlo malo razgovora bilo je posvećeno domaćoj ekonomiji, praktično poslednji set.

"Zemlju su nam totalno nadigrali, niko ne može da veruje koliko nam je glupo rukovodstvo", počeo je Tramp i nastavio u tom pravcu. "Nećemo da dozvolimo da druge zemlje kupuju naše kompanije. Ode sam da bih stvorio zemlju kakvu smo, kad je reč o industriji, imali", rekao je republikanac.

"Kad čujem Donald da ovako govori, i znajući da mu je slogan 'napravimo Ameriku opet velikom', pitam se kada on misli da je Amerika bila velika", uzvratila je Hilari i dodala da Tramp "decenijama kritikuje našu vladu".

Tramp je, između ostalog, rekao da se boji da će izbori biti namešteni i pozvao je svoje pobornike da patroliraju na biralištima kako bi sprečili izborne prevare. Na pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora za predsednika 8. novembra, Tamp je odgovorio da će pričekati dok ne odluči da li su rezultati legitimni.

"Reći ću vam tada, držaću vas u napetosti", rekao je on, na šta je bivša prva dama eksplodirala: "Neka bude jasno šta je rekao i šta to znači: On ponižava našu demokratiju i ja sam zgrožena time da bi neko ko je kandidat jedne od dve velike stranke zauzeo takav stav."

Ovakva debata se dosad nije čula u istoriji predsedničkih kampanja u SAD, prokomentarisao je BBC.

(Raša tudej, CNN, CBS News, Politico, BBC, N1, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track