(VIDEO) PROTEST PROTIV SPORAZUMA EU I KANADE: Predsednik EP ubeđivao Valonce da potpišu dokument
Foto: Printscreen Youtube

Talasanje

(VIDEO) PROTEST PROTIV SPORAZUMA EU I KANADE: Predsednik EP ubeđivao Valonce da potpišu dokument

Planeta -

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc održao je 11-časovni sastanak sa predsednikom vlade belgijske pokrajine Valonije Polom Manjetom, koja blokira trgovinski sporazum EU i Kanade CETA, a u holandskoj prestonici danas je održan skup podrške Valoncima.

Ssulc je nakon sastanka sa Manjetom u Briselu kazao da su obe strane priznale da su sporne tačke vezane za "probleme unutar Evropske unije", prenosi AP.

Agencija navodi da se, prema saopštenju organizatora, na skupu solidarnosti sa valonskom vladom u Amsterdamu okupilo 8.000 ljudi, uključujući omladinu, poljoprivrednike, sindikalne vođe i poslovne ljude.

Učesnici su nosili transparente poput "Naš svet nije na prodaju" i "Stopirajte ove loše trgovinske sporazume".

"Valonci su imali dobru, temeljnu debatu i poput svih nas odlučili da ovaj (CETA) dogovor i dalje nije dovoljno dobar. Ovakvim otporom i mi možemo da nastavimo da se u Holandiji zalažemo za trgovinu koja je zaista poštena i trajna", saopštio je organizator skupa iz "TTIPAlarm koalicije" Jurjen van den Berg, čija se organizacija protivi i Transatlanskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) EU i SAD.

Predsednik Evropskog parlamenta i kanadska ministarska trgovine Kristija Frilend sastali su se juče u poslednjem pokušaju da spasu trgovinski sporazum EU i Kanade, koji je ugrožen odbijanjem belgijskog regiona da ga potpiše, javlja AFP.

"Lopta je u dvorištu Evrope. Nadamo se da će rešenje moći da bude nađeno", rekla je Frilend koja je u međuvremenu otputovala za Kanadu i nada se da će se vratiti na potpisanje CETA sporazuma 27. oktobra.

Kanadska ministarka je ranije izjavila da Evropska unija nije kadra da postigne međunarodni sporazum, nakon što su propali pregovori o trgovinskom sporazumu EU i Kanade zbog odbijanja Belgije da ga potpiše.

"Kanada je razočarana, a ja sam lično veoma razočarana", rekla je Frilend u neuobičajeno emotivnom obraćanju.

Njena izjava je usledila posle maratonskih pregovora sa zvaničnicima EU i lokalnim liderima u prestonici belgijske regije Valonija, gradu Namiru, koji je 70 kilometara udaljen od Brisela.

Premijer te frankofone belgijske regije, Pol Manjet, ponovo je u četvrtak odbio potpisivanje sporazuma sa Kanadom, nakon što je taj region prošle nedelje odbio da saveznoj vladi da saglasnost za potpisivanje tog sporazuma, zahtevajući dodatnu zaštitu za svoje proizvode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track