(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN PUNOM PAROM NAPRED: Sirija i ekonomska saradnja glavne teme dva lidera
Foto: AP

Susret u Moksvi

(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN PUNOM PAROM NAPRED: Sirija i ekonomska saradnja glavne teme dva lidera

Planeta -

MOSKVA - Odnosi Rusije i Turske napreduju brzim tempom, kao i trgovinsko-ekonomska saradnja, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa turskim kolegom Tajipom Erdoganom.

"Srećni smo što se naše međudržavne veze obnavljaju veoma brzo. Poslednji naš sastanak u ovakvom formatu je bio prilično davno, čini mi se 2014. godine. Za to vreme desilo se mnogo toga, dok se u poslednje vreme aktivno radi na tome da rusko-turske veze dostignu dostojan nivo", rekao je Putin, otvarajući sastanak sa predsednikom Turske.

Foto: AP
Foto: AP

"Uspostavljaju se i trgovinsko-ekonomske veze. Juče je predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev informisao svog turskog kolegu o dodatnim merama i koracima koji su usmereni na uspostavljanju naših odnosa u sferi ekonomije u punom formatu", naglasio je ruski predsednik. Po njegovim rečima, nastavlja se saradnja u investicijama, realizuju se različiti projekti.

Rusija i Turska aktivno rade na rešavanju kriza u svetu, između ostalog u Siriji, na nivou vojnih resora i specijalnih službi dveju zemalja uspostavljeni su dobri i efikasni odnosi, dodao je predsednik Putin.

"Aktivno radimo na razrešenju najvećih kriza u svetu, pre svega, naravno, u Siriji", kazao je on. Rusija i Turska su u decembru prošle godine izvojevale obustavu vatre zahvaljujući čemu je smanjen obim sukoba između snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada i opozicije.

"Veoma mi je drago da kažem, a malo ko će očekivati, da naše vojske sarađuju efikasno i blisko", izjavio je ruski predsednik.

Foto: AP
Foto: AP

Erdogan je naveo da su glavni elementi saradnje ruske i turske ekonomije vojna sfera i energetika.

"Što se tiče projekata ’Turski tok‘ i nuklearna stanica ’Akuju‘, saradnja se vraća u raniji kolosek, sve više i više se razvija", rekao je Erdogan.

Ovako bliska saradnja Turske i Rusije označava preokret u odnosima, jer te dve države podržavaju različite strane u građanskom ratu u Siriji, prenosi AP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 10.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track