(VIDEO) PUTIN ZA OVO NIJE ŽALIO PARA: Evo u šta je Rusija uložila 400 MILIJARDI DOLARA!
Foto: Wikipedia Creative Commons

Oružje budućnosti

(VIDEO) PUTIN ZA OVO NIJE ŽALIO PARA: Evo u šta je Rusija uložila 400 MILIJARDI DOLARA!

Planeta -

Rusija će dobiti lovce pete generacije, nove interkontinentalne balističke rakete i, možda, prve hipersonične rakete na svetu. Sa druge strane, eksperti smatraju da će mogućnosti i planovi Ministarstva odbrane usled sankcija biti znatno redukovani.

U Rusiji se 2020. godine završava program modernizacije armije vredan 22 biliona rubalja (392 milijarde dolara). Po njegovom okončanju armija će posedovati oko 70% modernog oružja.

Novi projekat nabavke će biti usvojen u narednim mesecima. Prema izveštaju Centra za analize strategija i tehnologija, pažnja će posebno biti posvećena narudžbinama visokopreciznog oružja i sredstava za nuklearno odvraćanje. Za narednih sedam godina vojnom vrhu je potrebno 30 biliona rubalja (536 milijardi dolara). Eksperti, međutim, sumnjaju da će vlada u kriznom periodu moći da pronađe toliku sumu.

Šta dobija avijacija?

Jedan deo naoružanja će biti prebačen iz starog programa u novi, smatra Andrej Frolov, glavni urednik časopisa „Éksport vooruženij“. To se, pre svega, tiče lovaca pete generacije T-50. To će biti mala narudžbina, jer sada nema novca da se kupi 50 letelica kao što je bilo planirano pre krize. Naporedo sa T-50 taktička avijacija će dobiti Su-34 i Su-30SM“.

Pored pomenutih aviona na vojnim aerodromima će se naći i novi strateški bombarderi Tu-160M2 i 30 modernizovanih strateških bombardera Tu-22M3, koji će nositi oznaku Tu-22M3M.

„Armija će, takođe, finansirati i stvaranje strateškog bombardera nove generacije PAK DA, ali će on u najboljem slučaju biti uveden u eksploataciju tek naredne decenije“.

Šta dobijaju tenkisti?

Kopnene trupe će uglavnom dobiti mašine na univerzalnoj platformi „Armata“, smatraju eksperti. To je, pre svega, tenk nove generacije T-14. Broj tenkova još nije određen. Najavljena cena tenka T-14 je 250 miliona rubalja (4,5 miliona dolara). Osnovna varijanta tenka T-14 ima top kalibra 125 mm. Međutim, proizvođači kažu da se ovo borbeno vozilo može modernizovati tako da se na njega montira top kalibra 152 mm.

Tenk T-14 ispaljuje 10 projektila u minutu i ima domet 7 km. Radi poređenja, američki „Abrams“ ispaljuje samo 3 projektila u minutu i ima domet 4.600 metara.

Šta dobijaju raketne trupe?

Strateške raketne trupe dobijaju nove serijske interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“. Po mišljenju Viktora Murahovskog, glavnog urednika časopisa „Arsenal Otečestva“, prve rakete će stići u armiju već početkom naredne decenije. Predviđeno je da se nabavi najmanje 46 takvih raketa.

Foto: PRintscreen
Foto: PRintscreen

Pored „Sarmata“ do 2020. godine će biti okončano i stvaranje borbenog železničkog raketnog kompleksa „Barguzin“. Taj sistem će se kretati železničkim prugama širom Rusije i nosiće 6 interkontinentalnih balističkih raketa „Jars“.

Šta neće dobiti flota?

Kriza će se najviše odraziti na nabavci novih brodova i podmornica. Po rečima vojnog analitičara lista „Izvestiâ“ Dmitrija Litovkina, danas se najveća pažnja mora posvetiti onome što je najvažnije, tako da se u narednim godinama neće počinjati sa gradnjom novih brodova.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

„Najverovatnije ćemo morati da odustanemo od novog razarača projekta 23560 ’Lider’ i da odložimo za 2030-te godine izgradnju nosača aviona ’Štorm’ koji može da nosi oko 90 lovaca (među njima će biti mornarička verzija aviona pete generacije)“, rekao je on.

Kako je istakao Litovkin, Rusija će tada dobiti podmornice projekta 955 „Borej“ i brodove čija je izgradnja već u toku.

Hipersonično oružje

Ministarstvo odbrane je posredno potvrdilo da se radi na stvaranju hipersoničnih raketa, kao i postojanje planova da se te rakete u narednim godinama uvedu u eksploataciju.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane RF, u okviru programa modernizacije za 2018-2025. predviđa se „okončanje izrade i isporuka u vojne jedinice principijelno novih modela hipersoničnog oružja, sofisticiranih robotičkih sistema i oružja koje funkcioniše na novim fizičkim principima, kao i čitavog niza tradicionalnih modela naoružanja naredne generacije“.

Već je obavljeno testiranje najnovije protivbrodske rakete „Cirkon“ u kome je ona razvila brzinu od 9.000 km/čas, ali ni agencija TASS, koja je prva u Rusiji objavila informaciju o „Cirkonu“, ni Ministarstvo odbrane ne otkrivaju detalje vezane za novu rusku raketu. Zasada nijedan ruski zvaničnik nije potvrdio čak ni verodostojnost saopštenja koje je podiglo veliku prašinu u ruskom medijskom prostoru.

Po rečima eksperata, ako se informacija potvrdi, to će biti prva raketa koja je dostigla pokazatelje hipersoničnog oružja. Kako je rekao Litovkin, hipersonične tehnologije su najvažnija tačka nezvanične trke u naoružanju između Rusije i SAD.

„Onaj ko prvi napravi rakete čija će brzina biti 8-10 puta veća od brzine zvuka, dobiće oružje koje savremeni radari ne mogu da otkriju. Sredstva za presretanje takvih raketa ne postoje, i čak se ne predviđa njihovo stvaranje“, istakao je on.

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

(Ruska reč)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track