(VIDEO) PUTIN PRODAO NAFTNOG DIVA: Ovaj dogovor je najveća privatizacija u svetu u 2016.
Foto: Reuters 7 Dec

Ogroman novac u pitanju

(VIDEO) PUTIN PRODAO NAFTNOG DIVA: Ovaj dogovor je najveća privatizacija u svetu u 2016.

Planeta -

Rusija je objavila da je prodala manjinski udeo od 19,5 posto državnog naftnog diva Rosnjefta za 10,5 milijardi evra katarskom državnom investicionom fondu i kompaniji za trgovinu sirovinama Glenkor.

To je u sredu objavio ruski predsednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom. "To je najveći privatizacioni posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i plinskom sektoru u 2016. godini", kazao je Putin nakon sastanka.

Država će zadržati kontrolni udeo, a već od ranije udeo u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div BP.

Vladimir Putin i Igor Sečin, Foto: Reuters
Vladimir Putin i Igor Sečin, Foto: Reuters

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta deo su napora ruske vlade da proda deo državne imovine kako bi popunila budžet koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Nedavno je istekao planirani rok za prodaju udela u Rosnjeftu, pa su se na finansijskim tržištima pojavile spekulacije da će pokušaj pronalaženja stranih investitora propasti i da će udeo države otkupiti sam Rosnjeft.

Verovalo se da će sankcije zapada odvratiti velike investicije u Rusiju, premda zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno učestvovanje u privatizaciji Rosnjefta.

Igor Sečin je rekao, nakon razgovora s Putinom, da su vođeni razgovori s više od 30 potencijalnih kupaca udela u Rosnjeftu. Objavio je i da će Glenkor i katarski državni fond osnovati konzorcijum i da će imati iste udele u Rosnjeftu.

PREŠIŠALI I SAUDIJSKU ARABIJU: Rusija prvi izvoznik nafte na svetu

Glenkor, britansko-švajcarska kompanija za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju finansirati delimično s sopstvenih 300 miliona evra, dok će ostatak finansirati banke i katarski fond.

GASPROM SVRGNUT SA TRONA: Ovo je sada najveća ruska kompanija!

Katarski državni fond, koji je inače jedan od najvećih investitora u Glenkoru, dosad se nije oglasio o transakciji.Analitičari kažu kako bi Glenkor od te transakcije mogao profitirati zbog pristupa Rosnjeftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u jednom od najvećih svetskih biznisa.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track