(VIDEO) PUTINOVO IZNENAĐENJE ZA NATO: Rusija sprema još moćniju verziju raketnog sistema Iskander M
Foto: Printscreen Youtube

Odmeravanje snaga

(VIDEO) PUTINOVO IZNENAĐENJE ZA NATO: Rusija sprema još moćniju verziju raketnog sistema Iskander M

Planeta -

"Dok Sjedinjene Američke Države razmeštaju elemente svog raketnog štita po Evropi, Rusija taktičkim balističkim raketnim sistemima tipa „Iskander M“ obezbeđuju ravnotežu snaga na kontinentu", izjavio je izvršni direktor korporacije „Rostek“ Sergej Čemezov

„’Iskanderi‘ nisu ništa manje popularni u vojsci. Oni su garanti ravnoteže snaga u Evropi“, rekao je Čemezov na 75. godišnjicu Projektnog biroa za mašinogradnju koji stoji iza raketa „Iskander“.

Glavni projektant Biroa Valerij Kašin ranije rekao da će „Iskander“ rakete ostati na borbenoj dužnosti još 30 godina, ali da se sistem poboljšava, a predloge razmatra Ministarstvo odbrane Rusije.

Poboljšana verzija operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M biće napravljena narednih godina.

Modernizovana varijanta sistema "Iskander-M" zameniće svoje zastarele prethodnike. U ovom trenutku oni su razmešteni u Severozapadnom vojnom okrugu blizu Sankt Peterburga i Kalinjingrada, kao i na jugu Ruske Federacije i na ruskom Dalekom istoku.

Kašin je dodao da će se postojeći „Iskanderi“ poboljšavati od 2020. „Iskander M“ inače je brzo primenjivi taktički sistem napravljen za eliminaciju meta u dometu do 500 kilometara.

Namenjen je za male ciljeve poput raketnih sistema, višecevnih raketnih bacača, artiljerije dugog dometa, pista i komandnih punktova.

Sadašnja verzija sistema može da uništava neprijateljske objekte pomoću balističkih i krstarećih raketa koje mogu imati nuklearnu bojevu glavu.

"Pre svega će biti poboljšan sistem upravljanja paljbom", kaže vojni analitičar lista Izvestija, Dmitrij Litovkin

"Sada vojna industrija u celom svetu intenzivno radi na sredstvima za radioelektronsku borbu, pomoću kojih se neprijateljske rakete mogu 'isključiti' ili skrenuti sa svoje putanje", kaže Litovkin.

"Zbog toga će pre svega biti poboljšana elektronika rakete i njena zaštita od najnovijih stranih sredstava radioelektronske borbe", dodaje on.

Rusija je rasporedila mobilne balističke raketne sisteme kratkog dometa „iskander M“ u Kalinjingradu u oktobru 2016. kao odgovor na odluku NATO-a da pošalje četiri multinacionalne borbene grupe i dodatnu vojnu opremu u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

(Sputnjik Srbija/Ruska reč)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja