(VIDEO) RAMPA SAMO ZA RUSE: Poljska ne pušta glavni konvoj ruskih Noćnih vukova na Berlin
Foto: Printscreen Yt

Duboka mržnja

(VIDEO) RAMPA SAMO ZA RUSE: Poljska ne pušta glavni konvoj ruskih Noćnih vukova na Berlin

Planeta -

Varšava je 20 pripadnika Noćnih vukova pustila da odaju poštu palim sovjetskim vojnicima u Branjevu, na severoistoku Poljske, ali ne da da glavni konvoj ruskih bajkera prođe preko njene teritorije Putevima pobede i stigne do Berlina.

Govoreći o Danu pobede kojim se obležava završetak Drugog svetskog rata 1945. u Evropi, jedan od ruskih motociklista koji su prešli granicu zahvaljujući pasošu EU rekao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da je "to naša pobeda, naš praznik. Proslavićemo ga vozeći se motociklima Putevima pobede. Posetićemo sva mesta gde su bile velike bitke, gde su spomenici. Odaćemo poštu herojima koji su položili živote za tu pobedu."

"Poljske vlasti su u noti ruskoj ambasadi odbile da dozvole prolaz ruskih motociklista preko Poljske iz razloga bezbednosti", kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, ali gradonačelnik Branjeva kaže da to nije razlog.

"Od kako se sedam godina organizuju ti dolasci motociklista, uvek su među njima bili i Noćni vukovi i nikada nije bilo nikakvih nesporazuma ni incidenata", kazao je gradonačelnik Branjeva Lešek Đag.

Poljska ometa samo ruske motocikliste koji 71. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata nameravaju da obeleže patriotskom vožnjom "Putevima pobede", dugom 6.000 kilometara, preko Rusije, Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, obilazeći vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobađajući taj deo Evrope od nacističke okupacije. Bez problema je vize dobilo i u subotu ušlo u Poljsku 200 motociklista iz ruske Kalinjingradske oblasti, medju njima i članovi kluba Noćni vukovi. Oni su došli na tradicionalno polaganje venaca na grobove sovjetskih vojnika u Branjevu, na severoistoku Poljske, gde je su grobovi više od 31.000 Crvenoarmejaca što je najveće takvo groblje u tom delu Evrope.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Na komemorativnu svečanost u Branjevu je došao i gubernator Kalinjingradske oblasti s nekoliko stotina Rusa, uglavnom veterana i mladih, a posle govora održana je ekumenska molitva i pušteni su golubovi kao simbol mira.

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev je u Branjevu osudio odluku Vlade Poljske da ne pusti ruske motocikliste da prođu za Berlin, što nije dopustila ni prošle godine, kada se obeležavala 70. godišnjica kraja Drugog svetskog rata.

"To je pogrešna odluka, jer nije bilo nikakvih namera da se provocira ili remeti javni red i mir. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova obrazložilo je to pretnjom po javnu bezbednost, ali takve pretnje nema, tim pre što je to organizovano u saradnji s poljskim motociklistima iz Katinske vožnje", kazao je ambasador Andrejev poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Poljska i Litvanija vratile su i prošle godine Nočne vukove s granica pošto poljski, češki i nemački zvaničnici i deo tamošnje javnosti smatraju tu organizaciju bajkera militantnim ruskim nacionalistima čija je vožnja samo politička provokacija i demonstracija ruske sile - "kad ne mogu tenkovima, onda bar na jakim motociklima", a smeta im i angažovanje vodja "Noćnih vukova" u Antimajdanu posle sukoba u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track