(VIDEO) RUSI OPLELI PO NOVOM LEGLU DŽIHADISTA: Oni tukli avionima, Turci krenuli sa zemlje
Foto: AP 5 Okt 2015

Nastavlja se ofanziva

(VIDEO) RUSI OPLELI PO NOVOM LEGLU DŽIHADISTA: Oni tukli avionima, Turci krenuli sa zemlje

Planeta -

Ruska avijacija bombardovala je položaje džihadista Islamske države u sirijskom gradu Al Babu, nad kojim pobunjenici uz pomoć Turske pokušavaju da preuzmu kontrolu, prenela je danas turska agencija Dogan.

To je prvi vazdušni napad ruske vojske na Al Bab i usledio je neposredno posle proglašenja prekida vatre u celoj Siriji o kojem su se dogovorile Moskva i Ankara.

Još nije poznato da li su napade zajednički izvele snage Rusije i Turske, koja je ranije tokom nedelje optužila medjunarodnu vojnu koaliciju na čelu sa SAD da ne podržavaju ofanzivu koju Ankara vodi u Siriji.

Agencija Dogan, pozivajući se na vojne izvore, navodi da je bombardovan južni deo Al Baba, dok je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava potvrdila da su ruski avioni "poslednja dva dana bombardovali Al Bab da bi pružili podršku turskoj vojsci". ; Sirijski pobunjenici, koje podržava Ankara, nekoliko nedelja pokušavaju da proteraju džihadiste iz njihovog uporišta u Al Babu, gde su turske snage protekle nedelje pretrpele znatne gubitke pošto je u sukobima sa ekstremistima ubijeno 16 njihovih vojnika.

To je najveći gubitak turske vojske otkako je u avgustu na severu Sirije pokrenula veliku ofanzivu protiv Islamske države i kurdskih jedinica.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u subotu da je bitka za Al Bab "skoro završena" i ponovio da će turske snage potom krenuti ka Minbedžu na istoku Sirije, uporištu kurdskih trupa koje Vašington podržava u borbi protiv Islamske države.

Podrška SAD kurdskim jedinicama u Siriji izazvala je oštre reakcije Ankare, koja kurdske oružane grupe smatra terorističkim organizacijama bliskim kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: OVO SU 3 NAJMOĆNIJE VOJSKE NA SVETU: One su strah i trepet za svoje neprijatelje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track