(VIDEO) RUSIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Počela vežba vojski Poljske i SAD koju Moskva smatra pretnjom
Foto: Reuters

Zveckanje oružjem

(VIDEO) RUSIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Počela vežba vojski Poljske i SAD koju Moskva smatra pretnjom

Planeta -

Prva zajednička vežba američkih i poljskih snaga počela je danas u Poljskoj na vojnom poligonu u Žaganju, na jugozapadu zemlje, a predsednik Andžej Duda je ovaj događaj nazvao istorijskim.

"Ovo je istorijski trenutak jer se menja model našeg dela Evrope", poručio je Duda, prenela je agencija AFP.

Duda je rekao da je pre tri decenije u garnizonu Žaganj "bila smeštena druga vojska koja nije bila pozvana i koju smo morali da tretiramo kao savezničku".

Time je mislio na bivše sovjetske snage.

Američka Oklopna brigada od 3.500 vojnika iz Fort Karsona u Koloradu razmeštena je početkom godine u Žaganju. U vežbama učestvuju kopnene snage američke i poljske vojske, tenkovi i oklopna vozila, prenela je agencija AP.

Poljski predsednik Andžej Duda, američki ambasador u Poljskoj Pol Džons i komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis posmatrali su vežbe. Oni su istakli da prisustvo američkih snaga ojačava bezbednost regiona, kao i bilateralne odnose dve zemlje.

"Bog blagoslovio Poljsku, Bog blagoslovio Ameriku, Bog blagoslovio američke vojnike", izjavio je Duda.

Na raspoređivanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj, Moskva je saopštila da gleda kao na pretnju.

Američki tenkovi i oklopna vozila sa više od 3.000 vojnika počeli su 12. januara da pristižu u Poljsku, a oni predstavljaju deo odgovora bivše američke administracije Baraka Obame na zabrinutosti NATO saveznika zbog Rusije. U pitanju je najveće američko vojno angažovanje u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, naveo je BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track