(VIDEO) RUSKI STRUČNJACI USPELI GDE SU CIA I NSA OMANULE: Dešifrovali pola MILENIJUMA star tekst
Foto: Vikipedija

Uspeh

(VIDEO) RUSKI STRUČNJACI USPELI GDE SU CIA I NSA OMANULE: Dešifrovali pola MILENIJUMA star tekst

Planeta -

Stručnjaci u Institutu za primenjenu matematiku u Moskvi su utvrdili da je takozvani Vojničev rukopis, knjiga iz 15. veka pisan na misterioznom kodiranom jeziku koji niko nikada nije uspeo da razbije, zapravo napisan na dva jezika, sa izuzetkom samoglasnika.

Rukopis, koji se trenutno čuva u biblioteci univerziteta Jejl dobio je ime po poljskom prodavcu knjiga Vilfrid Vojniču, mužu poznate autorke Etel Lilijan Vojnič, koji ga je kupio 1912. godine u Italiji. Ilustrovani kodeks je na osnovu radiokarbonskog ispitivanja smešten između 1404. i 1438.

Istraživači su 600. godina pokušavali da odgonetne tajnu rukopisa, ali bez uspeha.

U prošlosti, stručnjaci CIA i NSA, pa čak i okultisti su pokušali i nisu uspeli da odgonetnu rukopis. Kriptolog Gordone Rag iz Univerziteta Kil u Velikoj Britaniji, koji je proveo više od jedne decenije proučavajući rukopis, je rekao da bi mogao biti falsifikat, jer nema smisla.

U nastojanju da pronađe odgovor na misteriju, tim matematičara sa Instituts za primenjenu matematiku u Moskvi prvobitno su izvukli samoglasnika i prostora, pretvarajući kodeks u ono što je izgledalo kao veoma dugo rusko ime.

Oni tada uporedili tekst sa jezicima slovenske podgrupe, kao i germanskih, romanskih, grčkog, i latinskom.takođe koristili su uralsku porodicu jezika i njihove filijale finsko-Ugarske jezike i na kraju i niz veštačkih takođe pogledao veštačkih jezika kao što su esperanto, interlingva i Klingonski.

Statistička analiza dobijenih podataka pokazala je da je tekst bio 60 odsto engleski i nemački i 40 odsto španski, italijanski i možda malo latinski.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track