(VIDEO) KAMPUJU ISPRED VLADE: Ne odlazimo dok premijer ne da ostavku!
Foto: AP

Protesti u Makedoniji

(VIDEO) KAMPUJU ISPRED VLADE: Ne odlazimo dok premijer ne da ostavku!

Planeta -
Opozicija spremila propratni program za animaciju demonstranata za čitavu nedelju dana unapred. Pristalice vlade najavile za danas kontramiting

SKOPLJE - Veliki broj građana Makedonije proveo je noć u šatorima ispred zgrade Vlade, gde se juče održavao veliki miting opozicije.

Građani su i dalje izričiti pri stavu da se sa ovog mesta neće pomaći dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku. Na ulici su bili studenti, profesori, poslanici, sređnoškolci, ali i policija koja ih je opkoljavala, mada u znatno manjoj meri nego tokom mitinga.Toni Nikolovski rekao je Tanjugu da će celu noć provesti na ovom mestu.

http://www.youtube.com/watch?v=SeFq1LCAz-U

"Ostaću ovde sve dok Gruevski ne podnese ostavku i ova vlada zauvek ode sa političke scene u Makedoniji. Dakle, samo od njega zavisi koliko ćemo ostati ovde", kazao je on dodajući da su Makedonci pretrpeli mnogo pod ovom vlašću, te da su rešeni da ostanu do kraja.

Foto: AP
Foto: AP

"Mnogo puta ranije smo se povukli, ali sada je narod rešen da ide do kraja", rekao je on. Njegova sugrađanka Lenče Nikolovska kaže da se nada da građani neće kampovati dugo jer će Gruevski ubrzo otići. Ona ističe da je njegova smena izvesna, pogotovo posle objavljivanja brojnih "bombi" koje je Zoran Zaev prezentovao javnosti, a koje su potpuno razotkrile Gruevskog.

Foto: AP
Foto: AP

Potpredsednica SDSM Frosina Remenski, koja je noćas takođe bila ispred zgrade Vlade rekla je da ova stranka, koja je organizator mitinga, ima program za sedam dana celodnevnog okupljanja na ovom mestu.

Zoran Zaev, koji je objavio tajne makedonske vlade, među demonstrantima (Foto: AP)
Zoran Zaev, koji je objavio tajne makedonske vlade, među demonstrantima (Foto: AP)

"Postavili smo plato, planiramo pozorišne predstave, razne debate, bendove. Mi dakle imamo program da držimo narod blizu sebe", istakla je ona.

Foto: AP
Foto: AP

Remenski je ipak dodala da se nada da sedam dana okupljanja neće biti potrebno jer će, izrazila je uverenje, Gruevski do tada podneti ostavku.

Pristalice vlade za večeras su najavile kontramiting.

Gruevski i Zajev danas ponovo o prevazilaženju krize

U Skoplju je za danas zakazan novi sastanak četvorice političkih lidera, predsednika VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, na kojem bi oni trebalo da iznađu način za prevazilaženje višemesečne političke krize u zemlji. Prvi njihov susret, pod pritiskom ambasadora SAD Džesi Bejli i EU Aivo Orava, održan je u petak i završen je bez rezultata. Politički lideri bi trebalo da približe stavove uoči sutrašnjeg sastanak Gruevskog i Zaeva sa evropskim predstavnicima u Strazburu.Makedonski mediji izvestili su da za sada na vidiku nema naznaka za bilo kakav dogovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja