(VIDEO) SPREMNI ZA PUTINOVE ZAMKE: Britanski vojnici stigli u Estoniju da brane Baltik od Rusa!
Foto: Printscreen Youtube

Prvi kontigent

(VIDEO) SPREMNI ZA PUTINOVE ZAMKE: Britanski vojnici stigli u Estoniju da brane Baltik od Rusa!

Planeta -

Prvi kontigent britanskih vojnika, u okviru snaga NATO, stigao je u Estoniju, u širokoj akciji koja je sprovedena kako bi se "Baltik odbranio od Moskve".

Oko 130 pripadnika vojske je stiglo u vazdušnu bazu Amari blizu estonske prestonice Talina. Navodi se da bi u tu bazu uskoro trebalo da stigne i francuski kontingent vojnika. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da je Alijansa zabrinuta zbog akcija Rusije ali da "ne treba dramatizovati" situaciju.

"Brinu nas akcije i moguće namere Rusije, ali u isto vreme važno je da ne dramatizujemo situaciju", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne vidi opasnost od kovencionalnog vojnog napada u regionu Baltika. Proteklih meseci vojne snage NATO raspoređene su u ovom regionu na granici sa Rusijom. NATO, kako kaže, skoro svo vreme, smatra da postoji opasnost od terorizma i sajber napada, ali ništa ne ukazuje da bi moglo da dođe do nekog kovencionalnog vojnog napada na neku članicu NATO ili na baltičke zemlje.

Moskva je osumnjičena da pokušava da diskredituje misiju NATO-a, a posebno britanskih vojnika poslatih u Estoniju, putem „zavodnica“ i kafanskih tuča, prenosi „Tajms“. Ovim vojnicima takođe prete pokušaji hakovanja njihovih naloga na društvenim mrežama u cilju dobijanja materijala za ucenu.

Međutim, prema rečima potpukovnika Marka Vilsona, njegovi vojnici znaju kako da izbegnu probleme. „Svesni smo svih postojećih rizika“, rekao je Vilson. Britanske vojne snage, uz podršku francuske motorizovane pešadije, biće smeštene u bazi u estonskom gradu Tapi, na udaljenosti od oko 160 kilometara od Rusije.

Inženjer mašinstva Gev Danlop (27) , jednan od vojnika koji su se ukrcavali u avion da bi otputovali u Estoniju rekao je novinarima da njegova borbena grupa opremljena je sa tri stotine oklopnih vozila. Danlop je rekao da se ne brine, čak i ako se ostvari malo verovatan scenario da ruski predsednik odluči da izazove sukob.

„NATO je velika sila. Ukoliko se nađemo u pravoj tenkovskoj borbi, neću mnogo brinuti. Mislim da smo više nego spremni“, citirao je list Danlopa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track