(VIDEO) SUDBINE NESTALE DECE: Jedni su preživeli horor, drugima se izgubio svaki trag
Foto: Printscreen Youtube

Izgubljena mladost

(VIDEO) SUDBINE NESTALE DECE: Jedni su preživeli horor, drugima se izgubio svaki trag

Planeta -

Nestanak dece je česta pojava, a neki od njih izazivaju ogromno interesovanje medija. Od modernih slučajeva poput Madlin Meken i Nataše Kampuš do onih starijih...

Deca često nestaju, a neki od tih slučajeva se često završavaju tragično. Ovo je podsetnik na neke od najpoznatijih svetskih slučajeva nestanka dece i kako su ona završila...

Itan Pac

Itan je nestao 25. maja 1979. godine, dok je sam išao ka autobuskoj stanici. Poslednji put je viđen u društvu muškarca koji mu je dao novčanicu od jednog dolara. Nakon njegovog nestanka osnovan je nacionalni pokret o nestaloj djeci, a 25. maja se u SAD-u u Itanovu čast obeležava Nacionalni dan nestale dece.

On je i prvo nestalo dete koje se pojavilo na ambalaži za mleko u SAD-u. Imao je šest godina u vreme nestanka, a 2001. godine su ga službeno proglasili mrtvim.

Džejsi Dagard

Džejsi je oteta kao 11-godišnjakinja dok je čekala autobus na stanici u blizini svog doma u kalifornijskom gradu Saut Lejk Tahou. Bilo je to 1991. godine, a njeni otmičari bili su bračni par Filip i Nensi Garido, koji su je držali čak 18 godina zatočenu u zgradi u dvorištu svoje kuće u gradu Antioh i seksualno je iskorišćavali. Dagard, koja je u zatočeništvu rodila dvoje dece čiji je otac bio Garido, spasena je 2009. godine.

Garrdo je viđen u javnosti sa svoje dve ćerke koje su se čudno ponašale zbog čega je otmičar, koji je već bio osuđivan zbog seksualnih prestupa, pozvan na razgovor u policiju. Na njemu se pojavio s Dagardovom i tako je priča bila završena. On je dobio 430 godina zatvora, a supruga za saučesništvo 36 do doživotne kazne.

Ben Nidam

Ben iz britanskog Šefilda imao je 21 mesec kada je 1991. godine, nestao na grčkom ostrvu Kos. Policija je 25 godina nakon tragedije, objavila kako je dečačić najverojatnije umro slučajno u nesreći koja se dogodila u blizini mesta njegovog nestanka.

Radno postrojenje, kao i veliki bager, bili su korišćeni kako bi očistili područje iza kuće na farmi koju je porodica renovirala 24. jula 1991. godine. Pretpostavlja se da je Ben poginuo usled nesreće na imanju u grčkom selu Iraklis gde je poslednji put viđen kako se igra.

Medlin Mekan

Verovatno i najpoznatije nestalo dete u istoriji. Još uvek nije poznato da li je Medlin živa i kako je uopšte nestala, a u ovih deset godina objavilo se mali milion pretpostavki o detaljima slučaja. Poznato je da je devojčica nestala 3. maja 2007. iz apartmana u kom su Mekenovi odseli u portugalskom turističkom odmaralištu Praja da Luz.

Roditelji Kejt i Geri su ostavili decu na spavanje, zaključali apartman i otišli s prijateljima na večeru nekoliko metara dalje, na terasu restorana s bazenom. Kad su se nakon relativno kratke večere vratili u apartman, od Madlin nije bilo ni traga. Misterija se nastavlja...

Nataša Kampuš

Još jedna od najpoznatijih otmica modernog doba. Desetogodišnju Natašu 2. marta 1998. godine u Beču je oteo neupadljivi i osamljeni Volfgang Priklopil, kada se iz škole vraćala kući. Zatvorio ju je u svojoj kući, udaljenoj samo nekih 20-ak kilometara od njenog doma, u podrumskoj prostoriji koju je prethodno pažljivo pripremio: zatvor je bio dug 2.70, širok 1.80 i visok 2.37 metara i trostruko osiguran jednim čeličnim, jednim betonskim i jednim drvenim vratima.

Držao ju je zatočenu više od osam godina u podrumu, a nakon što je uspela da pobegne u avgustu 2006. godine, Priklopil se ubio istoga dana, bacivši se pod voz. Nataša je kasnije priznala da ju je silovao i da je razmišljala o samoubistvu.

Elizabet Fricl

Austriju i svet je dve godine nakon slučaja Kampuš šokirao slučaj Fricl. Jozef Fricl je 24 godine držao u zatočeništvu svoju ćerku Elizabet u podrumu kuće. Godinama ju je silovao i u zatočeništvu je rodila sedmoro dece uz jedan pobačaj. Troje dece je živelo s Elizabet u zatočeništvu, jedno je umrlo tri dana nakon rođenja, a troje je živelo sa Jozefom i njegovom ženom u nadzemnom delu kuće.

Kada se Kerstin, najstarija ćerka koja je s Elizabet bila u zatočeništvu razbolela, njena majka je uspela da nagovori Jozefa da je odvede u bolnicu i tad se saznalo za njegove zločine. Incestuozni ubica proglašen je krivim za silovanje i 24-godišnje zatočeništvo ćerke u podrumskoj ćeliji i ubistvo sina, što je zločin zbog kog je dobio doživotnu kaznu u psihijatrijskoj ustanovi.

Elizabet Smart

Elizabet je imala 14 godina kad je u junu 2002. oteta iz svog doma u Solt Lejk Sitiju u saveznoj državi Juta. Njen otmičar, Brajan Dejvid Mičel, koji je kasnije osuđen na dve doživotne kazne zatvora zbog ovog zlodela, odveo ju je u improvizovanu kuću koja se nalazila samo nekoliko kilometara od njenog doma.

Tu ih je dočekala njegova žena, a Elizabet je idućih devet meseci provela u zatočeništvu. Mičel je devojčicu prozvao svojom “novom ženom” i svakodnevno ju je silovao i po nekoliko puta. Nakon intenzivne policijske potrage, Smart je pronađena, a njen otmičar osuđen na doživotnu robiju. Prema životnoj priči Elizabet Smart snimljen je i televizijski film i napisana knjiga.

Mišele Najt, Amanda Beri i Đina Dehesus

Sve tri su otete početkom prošle decenije i već praktično proglašene mrtvima, pronađene su žive i zdrave pre četiri godine u jednoj kući u aveniji Sejmour, gde su bile držane u zatočeništvu. Njih je oteo Ariel Kastro, vozač školskog autobusa, i držao ih u svojoj kući dok jednu od njih nije pronašao i pustio njegov sused. Kastro i njegova dvojica braće su uhapšeni, a priznao je krivicu po svih 977 tačaka optužnice, za koje je dobio dodatnu kaznu zatvora od hiljadu godina, te se odrekao sve svoje imovine.

Amanda je imala šesnaest godina kad je u aprilu 2003. oteta. Radila je u Burger Kingu i nazvala sestru da joj kaže da je našla prevoz s posla. Nakon toga porodica godinama nije čula ništa o njoj. Godinu dana posle oteta je Đina dok je išla iz škole kući. Tada je imala četrnaest godina. Treća pronađena žena Mišel oteta je još 2000. godine i tada je bila 20-godišnjakinja.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track