(VIDEO) SUĐENJE OSNIVAČU PEGIDE: Vređao migrante na Fejsbuku, završio na sudu
Foto: Reuters

Kažu da izaziva rasnu mržnju

(VIDEO) SUĐENJE OSNIVAČU PEGIDE: Vređao migrante na Fejsbuku, završio na sudu

Planeta -

U Nemačkoj nazivanje izbeglica pogrdnim rečima može da vas dovede pred sud, prenosi portal Forin polisi navodeći primer Luca Bahmana, kog vlasti terete za izazivanje rasne mržnje zbog vređanja izbeglica.

Luc Bahman, osnivač nemačke krajnje desnice orjentisane protiv islamističkog pokreta, praktično se navikao na redovne dolaske u sudnicu, ali ovoga puta razlog za to je nazivanje izbeglica pogrdnim imenima.

Tokom proteklih nekoliko decenija, 43-godišnji desničar je osuđen, između ostalog za prodaju droge, vožnju u pijanom stanju i napade, ali sada je završio u sudnici u Drezdenu gde ga terete da je izazivao rasnu mržnju postavljanjem Fajsbuk statusa u kojem migrante naziva "ološem", "đubretom" i "stokom".

Bahman je na svom profilu na Fejsbuku migrante nazivao ološem, đubretom i stokom (Foto: Reuters)
Bahman je na svom profilu na Fejsbuku migrante nazivao ološem, đubretom i stokom (Foto: Reuters)

Prema drezdenskom sudu, komentari Bahmana objavljeni na društvenim mrežama, "remete javni red i narušavaju dostojanstvo nevinih ljudi koji beže od rata".

Ako bude proglašen krivim, Bahman bi mogao da bude osuđen na pet godina robije.

Bahmanov pokret PEGIDA stekao je pristalice preko društvenih mreža, a do 2015. godine je organizovao skupove u Nemačkoj koji su privukli desetine hiljada ljudi. Akcije njegove organizacije su sinhronizovane sa drugim desničarskim grupama, tako da je primetan drastičan porast govora mržnje prema migrantima i izbeglicama, kao i broj napada na izbegličke kampove i skloništa širom Nemačke.

Ajman Maziek, predsednik Centralnog saveta muslimana u Nemačkoj, izjavio je da "prvi put od Hitlerove Nemačke postoji stranka koja ponovo pokušava da diskredituje čitavu versku zajednicu i ugrožava njihovo postojanje," prenosi portal Forin polisi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track