(VIDEO) SUKOBI FAŠISTA I ANTIFAŠISTA: Nemiri u Nemačkoj na Hitlerov rođendan
Foto: Youtube/Printscreen

(Kontra)miting

(VIDEO) SUKOBI FAŠISTA I ANTIFAŠISTA: Nemiri u Nemačkoj na Hitlerov rođendan

Planeta -

Stotine pristalica antimigrantskog pokreta "Pegida" sukobilo se sa oko 3.000 kontrademonstranata, čiji je cilj bio da prekinu proslavu Hitlerovog rođendana.

Antifašisti su bacali kamenje i baklje na pristalice "Pegide" i policajce koji su pokušali da spreče sukobe. Skupu, u organizaciji desničarske "Tugide", antimigrantskog pokreta koji je u savezu sa "Pegidom", u centralnoj nemačkoj provinciji Tiringiji, prisustvovalo je oko 300 učesnika koji su juče marširali sa bakljama kroz grad.

Desničarski aktivisti nosili su transparente na kojima je pisalo: "Sloboda izražavanja počinje tamo gde se završava politička korektnost" i "sloboda izražavanja umesto njuške".

Kao odgovor na desničarske demonstracije, antifašistički aktivisti organizovali su kontrademonstracije. Situacija se zaoštrila kad su demonstranti počeli da bacaju kamenice, flaše i baklje na aktiviste "Tugide". Nekoliko vozila je oštećeno, uključujući i tri policijska. Policija, koja je u velikom broju raspoređena na ulice ne bi li sprečila sukobe, praktično je uvučena u njih.

​Policija je upotrebila biber-sprej i vodene topove kako bi sprečila eskalaciju sukoba. Petoro policajaca je povređeno, a 25 desničarskih aktivista privedeno, navodi DPA.

Uprkos pozivu levičarskih stranaka da se otkaže desničarski marš sa bakljama ili da se bar odloži posle Hitlerovog rođendana, kao i prvobitnog odbijanja policije da dozvoli skup, sud je stao na stranu „Tugide“ i odobrio skup, pod uslovom da njegov cilj nije proslava Hitlerovog rođendana.Na svoj zvaničnoj fejsbuk-stranici, "Tugida" je događaj ocenila kao "veliki uspeh" ali je i optužila policiju za "dvostruke standarde“ zbog ignorisanja velikog broja napada kamenjem, flašama piva, petardama i bakljama na svoje aktiviste, dok je istovremeno od njih traženo da ne nose baklje. "Pegida", (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada) osnovana je u jesen 2014. u Drezdenu kao antimigrantski i antiislamski pokret. Protivnici "Pegidu" stalno nazivaju profašističkim pokretom.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track