(VIDEO) TEŠKI DANI ZA PREDSEDNICU BRAZILA: Donji dom parlementa izglasao opoziv Dilme Rusef
Foto: Reuters

Slavlje na ulicama

(VIDEO) TEŠKI DANI ZA PREDSEDNICU BRAZILA: Donji dom parlementa izglasao opoziv Dilme Rusef

Planeta -

Da bi procedura opoziva započela mora da je izglasa i gornji dom parlamenta, Senat, ali ceni se da je gotovo sigurno da će Dilma Rusef morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara, čiji je Brazil domaćin u avgustu.

Pošto je opozicija lako premašila dvotrećinsku većinu glasova potrebnih za usvajanje predloga opoziva Rusefove, koji će se uskoro naći na glasanju u Senatu, u Sao Paolu i Rio de Žaneiru su u znak slavlja priređeni vatrometi, preneo je Rojters.

Nakon trodnevne maratonske debate, kad je predlog opoziva dobio odlučujući 342. glas, poslanici su tog kolegu poneli na ramenima u oduševljenju. Konačni rezultat glasanja je bio 367 glasova za opoziv, 137 protiv, dok je sedam poslanika bilo uzdržano, a dvojica se nisu pojavila na glasanju.

Da bi predlog bio usvojen, bilo je potrebno da najmanje 342 od ukupno 513 poslanika, ili dve trećine njih, glasa za opoziv predsednice Rusef, koju opozicija optužuje za budžetske malverzacije i traži da joj se sudi. Taj slučaj se sada prosleđuje u nadležnost Senata, koji će o njemu glasati verovatno početkom maja.

Ukoliko predlog opoziva Rusefove dobije prostu većinu, ona će u očekivanju suđenja biti suspendovana sa mesta predsednika, a zameniće je potpredsednik Mišel Temer.

Šef kabineta Rusefove Žak Vagner je poslanike donjeg doma parlamenta optužio da su za opoziv glasali bez dokaza da je predsednica počinila bilo kakvo teže krivično delo.

Rusefova je pre nekoliko dana izjavila da postoji zavera da se ona sruši sa vlasti, sugerišući da je jedan od čelnika te zavere i njen potpredsednik Temer. Ukoliko dođe do suđenja, a Rusefova bude proglašena krivom, Temer će odslužiti do kraja njenog mandata, koji ističe 2018. godine.

Borba za opoziv Rusefove, koja se vodila tokom najgore recesije u Brazilu još od tridesetih godina prošlog veka, podelila je tu zemlju od 200 miliona stanovnika dublje nego u ijednom periodu posle kraja vojne diktature 1985. godine. Ona je takođe izazvala oštru borbu između 68-godišnje predsednice i 75-godišnjeg potpredsednika Temera, što bi moglo da destabilizuje eventualnu novu brazilsku vladu i gurne Brazil u višemesečnu neizvesnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja