(VIDEO) TRAMP DAO DRŽAVNU KASU U SIGURNE RUKE: Milioner bankar Stiven Manuhin nov sekretar finansija
Foto: Reuters

Nova administracija

(VIDEO) TRAMP DAO DRŽAVNU KASU U SIGURNE RUKE: Milioner bankar Stiven Manuhin nov sekretar finansija

Planeta -

NJUJORK, 30. novembra (Tanjug) - Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izabrao je milionera i nekadašnjeg bankara Goldman Saksa Stivena Manuhina nučina za sekretara za finansije u novoj administraciji, prenosi Rojters.

Pored toga, Tramp je imenovao milionera Vilbura Rosa, poznatog po spašavanju propalih firmi za sekretara za trgovinu, dok je žestoku kritičarku zdravstvene politike Baraka Obame i osnivačicu konsalting kompanije za zdravstvenu politiku Simu Vermu imenovao za šefa Centra za zdravstvenu negu i servis za bolničarske usluge.

Stiven Manuhin se obogatio tokom 17 fantastičnih godina u "Goldman Saksu", pre nego što je 2002. godine osnovao sopstveni fond, a bio je i glavni finansijer Trampove predsedničke kampanje.

Sima Verma će predvoditi Centar za medicinsku negu i bolničarsku službu, koji je deo Službe za zdravstvo i ljudska prava i koja će nadgledati vladin zdravstveni program za siromašne i starije i osiguravati standarde, a poznata je kao žestok kritičar Obamine zdravstvene politike. Tramp je tokom kampanje najavljivao da će zameniti Obamin zdravstveni program planom da državama omogući više kontrole nad pružanjem zdravstvene pomoći.

TRAMP KREĆE SA PROMENAMA U ZDRAVSTVU: Već ima tim za promenu Obamakera!

Analitičari kažu da Tramp u svoju administraciju bira uglavnom ljude koji su verni njegovoj politici i nekadašnje članove vlade za najviše savetnike. Međutim, javnost najviše kopka to što novoizabrani predsednik još nije odlučio ko će biti najznačajniji čovek u njegovom kabinetu - državni sekretar.

Tramp se u utorak uveče sastao sa svojim rivalom na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata Mitom Romnijem u Francuskom restoranu.

"On nastavlja da šalje poruku inkluzije, ujedinjenja ljudi", nahvalio je Romni novinarima Trampa.

Novoizabrani šef Bele kuće dosad se sastao sa oko 70 lljudi, a zasad su, izim potpredsednika Majkla Pensa, kog je Tramp odmah izabrao za tu funkciju i zajedno s njim nasupao u kampanji, izabrani Elen Čao za sekretara saobraćaja, Tom Prajs za sekretara za zdravstvo, Džef Sešns za sekretara pravosuđa i Majkl Flin za predsedničkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track