(VIDEO) MORALA SAM DA DŽIHADISTIMA OSTAVIM DETE: Ispovest devojke (17) koja je pobegla iz ropstva ID
Foto: Printscreen YT

Stravično

(VIDEO) MORALA SAM DA DŽIHADISTIMA OSTAVIM DETE: Ispovest devojke (17) koja je pobegla iz ropstva ID

Planeta -

Nihad Barakat Šamo Alavasi (17), pripadnica Jazida koja je bila jedna od mnogih seksualnih robinja ID tvrdi da ju je oteo i prodao britanski džihadista Sidarta Dar samoprozvani "novi Džihadi Džon".

Reč je, prema podacima Islamske države, o jednom od najviših zapovednika u Mosulu gde je sirota devojka provela najgore dane svog ropstva.

On je, prema njenim tvrdnjama, imao nekoliko seksualnih ropkinja pripadnica Jazida i odigrao ključnu ulogu u njihovom zarobljavanju i prodaji, posle čega je ona s drugim džihadistom ostala u drugom stanju.

Nihad Barakat, oteta je pre dve godine kada je u ruke ID pao irački grad Sinjar. Pre nekoliko meseci progovorila je o tome kako su je tukli i da je bila prisiljena da se uda za jednog militanta u Siriji pre no što je uspela da pobegne.

Za novu britansku Muslimansku televiziju iznela je prvi put u javnost imena boraca koji su je zarobili i zbog kojih je prošla kroz stravično iskustvo.

Prema njenim rečima, muškarac za koga je bila prisiljena da se uda bio je zloglasni australijski ekstremista Abdul Salam Mahmud, koji je mesec i po posle toga ubijen u Siriji.

"Vođa Islamske države nam je rekao da moramo da pređemo u islam ili ćemo inače biti ubijene. Podelili su nas u tri grupe: muškarce, udate žene i neudate, a onda su neudate žene i devojčice odvezli u Mosul. Nekad su devojčice odvodili zbog vastitog zadovoljstva.

Posle Mahmudove smrti devojka je pobegla, ali bez svog deteta koje je bila primorana da ostavi kako bi se spasila. U begu je stigla tek do Kirkuka gde su je opet uhvatili.

" Kada sam ponovno zarobljena odveli su me svom drugom vođi u Mosulu. Njegovo ime je Abu Dar. On je takođe uzimao devojke za sebe. Svaki dan mi je govorio kako moram da se udam za drugog muškarca", ispričala je 17-godišnjakinja.

Nihad Barakat sada živi u izbegličkom kampu na severu Iraka sa svojom majkom, ocem i braćom i sestrama. Radi za britansku fondaciju AMAR. Na žalost i dve njene sestre i dva brata takođe su zarobili pripadnici Islamske države.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track