(VIDEO) TURSKA POKUŠALA DA OBMANE CEO SVET: Evo dokaza da je ruski avion oboren iznad Sirije!
Foto: Reuters Nov 2015

Sami sebi skočili u usta

(VIDEO) TURSKA POKUŠALA DA OBMANE CEO SVET: Evo dokaza da je ruski avion oboren iznad Sirije!

Planeta -
Turska je objavila video snimak koji je navodno dokaz za to da je ruski avion koji su oborili u utorak nad Sirijom ušao u vazdušni prostor Turske i bio upozoren da se vrati.

Pod uslovom da je video autentičan, Turci su napravili veliku grešku i skočili sami sebi u usta.

Naime na snimku se jasno čuje upozorenje, ali upozorenje da se ruski avioni ne približavaju turskom vazdušnom prostoru (a ne da iz njega izađu) i da krenu na jug - što, u stvari, predstavlja dokaz da letelice i nisu ušle u Tursku.

Turski ambasador u UN Halit Dževik izjavio je da su ruski avioni bili upozoreni 10 puta u pet minuta da promene smer.

"Posle povrede prostora, avion 1 napustio je turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16, koji su bili u patrolnoj misiji na tom području", stoji u Dževikovom pismu Rojtersu.

Ove tvrdnje podržala je američka armija, čiji je portparol, pukovnik Stiv Voren, dodao da ruski piloti nisu odgovarali na turska upozorenja.

Međutim, ako je video autentičan, on ne da ne govori u prilog turskoj tezi, nego naprotiv - svedoči da ruski avioni nisu ni ušli na teritoriju Turske - na ovom snimku se jasno čuje kako turski pilot upozorava ruskog:

"Približavate se turskom vazdušnom prostoru, promenite kurs ka jugu odmah"...

Nijednog trenutka se i ne pominje da je vazdušni prostor Turske povređen, pa ako je ovo dokaz povrede istog, onda je u najmanju ruku manjkav.

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track