(VIDEO) UBIJA SVE ŠTO MU JE NA PUTU: Američka vojska oduševljena najskupljim avionom u istoriji!
Foto: Reuters

Ponos vojske SAD

(VIDEO) UBIJA SVE ŠTO MU JE NA PUTU: Američka vojska oduševljena najskupljim avionom u istoriji!

Planeta -

O novom američkom višenamenskom borbenom avionu F-35 lajtning ispisane su knjige i pre nego što je video i minut neke borebene operacije.

Podsetimo, reč je o najskupljem vojnom projektu u istoriji na kojeg je po najskromnijim procenama već potrošeno oko 400 milijardi dolara, a očekuje se da će ukupna cena programa, jednom kad svi avioni budu u pogonu, iznositi mnogo preko trilion dolara.

F-35 više je puta probio sve moguće procene troškova, obeležen je mnogim odgađanjima, a priče o nezadovoljavajućim performansama u javnost su izlazile gotovo jednom mesečno, zbog čega je republikanski senator i bivši kandidat za predsednika SAD Džon Mekejn ceo program nedavno nazvao "skandalom i tragedijom".

Ali, za razliku od Mekejna visoki oficiri Američkog ratnog vazduhoplovstva pre nekoliko dana izneli su ekstatične procene o sposobnostima novog borbenog aviona, piše Dejv Majumdar.

Iako F-35 trenutno funkcioniše na "privremenoj konfiguraciji softvarea" zbog koje teoretski može izvoditi samo deo uloga koje Pentagon zahteva, avion je svejedno oduševio, kazali su oficiri.

General Džon Dejvis otkrio je da je F-35 na testovima probio sofisticiranu protivvazdušnu odbranu bez da je i jedan od aviona srušen u simulaciji, dok na takvim testovima obično pola aviona u eskadrilama od 30 bude "pogođeno" (npr. F/A 18C).

"Piloti F-35-ica pogodili su ubili 24 mete, dok sami nisu izgubili nijedan avion. Jednostavno ovaj avion ubija baš sve što mu se nađe na putu. Inače, ne možemo dovoljno brzo uvesti ovaj avion u našu flotu!", kazao je Dejvis koji nije precizirao protiv kakvih se tačno pretnji F-35 borio na simulacijama.

U tome i leži najveći problem. Ovaj ultra-moderni avion, koji bi trebalo da čini osnovu ratne avijacije SAD i mnogih drugih država NATO još funkcioniše tek na delu zamišljenih mogućnosti - niti leti koliko je predviđeno i nosi tek deo oružja iz predviđenog arsenala. Da bi se realne mogućnosti aviona u potpunosti testirale, F-35 moraće proći kroz mnogo zahtevnije i duže treninge kako bi zaista bio spreman za borbeno delovanje u sklopu Američkog ratnog vazduhoplovstva, Ratne mornarice ili Marinaca.

Admiral Majk Manacir smatra da je za F-35 teško kreirati novi oblik simulacija koje će realno replicirati pretnje koje dolaze od ruskih i kineskih sistema protivvazdušne odbrane, ali i njihovih ratnih aviona:

"F-35 je drugačiji. Da bi smo ga u potpunosti testirali, s obzirom na način na koji ga mislimo koristiti, morali bismo koristiti tri četvrtine prostora SAD".

Ali, čak i da se takva testiranja mogu sprovesti, još je veliko pitanje kako bi se F-35 nosio s modernim sistemima protivvazdušne odbrane koje imaju Rusi i Kinezi. Stručnjak koji prati razvoj ruske vojne tehnologije, Majk Kofman, upozorava da nije pitanje koliko je avion nevidljiv za sve radare, nego koliko može izbeći ruske i kineske UHF/VHF radare koji su dizajnirani kako bi uočili letelice/avione smanjene vidljivosti.

Kofman ističe jednu vrlo problematičnu komponentu koja narušava "stealt" ili smanjenu vidljivost F-35 - njegov moćni Pratt & Whitey mlazni motor. Taj motor može generiše ogromnih 191 kN zbog čega je vrlo vruć i samim time ostavlja uočljiv trag koji infracrveni senzori mogu lako uhvatiti:

"To je vrlo verovatno najvreliji motor na svetu", kaže Kofman.

Budući da su Rusi odlični u razvijanju upravo takvih senzora, postoji velika mogućnost da će razviti strategiju lociranja F-35-ica po njihovom toplinskom tragu. Stoga, koliko god bio dobar na nedavnim testovima, čini se da je do pune, efikasne implementacije novog borbenog zrakoplova pete generacije još dug put.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track