(VIDEO,FOTO) NAJLEPŠIH 6 MESTA KOJA NESTAJU: Pitanje dana kada ih više nećete moći videti
Foto: Printscreen Youtube

Ekološki problem

(VIDEO,FOTO) NAJLEPŠIH 6 MESTA KOJA NESTAJU: Pitanje dana kada ih više nećete moći videti

Planeta -

Klimatske promene uništavaju prirodu na kakvu smo navikli. Upravo zbog sada je poslednji trenutak da posetite neka od najlepših i najugroženijih mesta.

Ugledni Forbs, odabrao je ovih šest mesta koje bi trebalo da posetite što pre.

Australijski Koralni greben

Rast temperature mora ubija korale i slavni koralni greben uz istočnu obalu Australije se smanjuje. Uragani, zagađenje i rast nivoa mora sve više uništava grebene. Zbog svega toga je Australija odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekte održavanja korala.

Maldivi

Ovaj skup ostvra u Indijskom okeanu popularno je turističko odredište zbog prekrasnih kilometarskih peščanih plaža. Istovremeno su Maldivi najniža država na svetu i pretpostavlja se da bi već za tridesetak godina čitava ostrva mogla da postanu tek podvodni grebeni. Zbog toga su vlasti već započele projekte kupovine zemljišta gde bi mogli da smeste 400.000 stanovnika.

Mrtvo more

Najslanije jezero na svetu nestaje. Nivo Mrtvog mora pada oko jednog metra svake godine. Lokalne vlasti su se okrenule radikalnim merama kako bi spasle umiruće jezero i planiraju gradnju kanala između Crvenog i Mrtvog mora.

Nacionalni park Glasier

Smešten u retko naseljenom području savezne države Montane Glasier je poznat po desetinama lednika koji su prava retkost zato što su relativno dostupni posetiocima.

Nju Orleans

Prvi grad na ovom popisu slavan je po mešavini kultura i uticaja. U nekoliko metara možete čuti džez, pojesti nešto iz raznolike kreolske kuhinje ili uživati u festivalu Mardi Gras.

Lednik Atabaska

Na kanadskom severu nalazi se nekoliko kvadratnih kilometara lednika Atabaska. To je najposećeniji lednik u severnoj Americi i svake godine se smanjuje. Smeštaj je udaljen tek nekoliko kilometara od samog ledenika i dopušta gotovo neverovatnu udobnost na korak od ledenog carstva.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track